Exclusiv Ministrul Agriculturii, întrebat dacă se simte onorat că este șeful șefilor familiei lui Daea: Nu sunt șeful lor. M-ați destins cu asta

Data actualizării: Data publicării:
florin barbu
Florin Barbu, ministrul Agriculturii. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat, în exclusivitate, la Interviurile Digi24.ro, că vor fi desființate 300 de funcții de conducere în minister, însă că oamenii nu sunt dați afară. Întrebat despre ginerele fostului ministru Petre Daea, care lucrează la ANZ, el a răspuns că „dacă a dat un concurs nu o sa facă abuz să-l dea afară”, adâugând că nu este șeful membrilor familiei fostului ministru. De asemenea, el a adăugat că nu se gândește să-l aducă pe Daea la minister, pe post de consilier.

Salariile în Ministerul Agriculturii

„Salariul mediu în Ministerul Agriculturii este, în medie, de 6-7000 de lei net. Cel mai mare este undeva la 13.000 de lei net. Salariul ministrului Agriculturii e de 12.000 de lei net. Vom comasa 10 instituții din subordinea Ministerului. Vorbim de ADS, Fitosanitar, de ANZ, zona montană, partea de semințe, de laboratoare, de viticultură, OSPA, de testare a terenurilor. Oamenii nu sunt dați afară. Se desființează 300 de funcții de conducere, 54 de instituții publice și 76 de ordonatori terțiari de credite. Se vor desființa 7.000 de posturi vacante din Minister”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă ginerele fostului ministru Petre Daea, care lucrează la ANZ, va fi și el supus reorganizării, Barbu a explicat că „fiecare român care a obținut un examen dintr-o instituție publică a fost evaluat de o comisie și a obținut acel concurs și că el nu va face un abuz în a da afara unul sau doi oameni și că nu contează ai cui sunt”.

În ceea ce privește cazul norei lui Petre Daea, care este angajată la APIA, din 2020, drept consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, anterior, aceasta lucrând la propria firmă de „cursuri de dans” și „dansatori evenimente”, el nu a oferit prea multe informații. 

Fiica, ginerele și soția lui Petre Daea, în Ministerul Agriculturii

Fiica, ginerele și soția fostului ministru al Agriculturii lucrează în instituții subordonate ministerului.

La momentul angajării, Daea nu era ministru, dar șefă la Resurse Umane în cadrul APIA era soția sa. În precedentul mandat de ministru al lui Daea, din perioada 2017-2019, s-au angajat în două instituții subordonate Ministerului Agriculturii fiica sa, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, și ginerele său, la Agenția Națională pentru Zootehnie, potrivit G4Media.

Anul trecut, numele lui Petre Daea și al Cameliei Luchian au apărut în cadrul unei anchete penale legată de trucarea unor concursuri de angajare în Ministerul Agriculturii.

Înainte de Angajare, Antonia Luchian deținea 50% din firma Rigadonne SRL. Site-ul și contul de Facebook al firmei conțin mai multe fotografii în care Antonia și partenerul din firmă sunt implicați în spectacole și cursuri de dans.

Actuala soție a lui Daea, Camelia Luchian a fost angajată inițial drept vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și, apoi, director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde, în prezent, este colegă cu nora sa. Întrebată dacă soacra sa a avut vreo contribuție la angajarea sa în cadrul Agenției de Plăți, Antonia Luchian a spus: „Categoric nu”.

„Dacă au fost sesizate organele și știți că au fost sesizate își vor face treaba. Nu am nicio informație. Fiecare răspunde de ceea ce face și îmi doresc ca acolo unde sunt lucruri care nu sunt corecte, organele de cercetare penală să își facă treaba”, a explicat Florin Barbu.

Familia lui Petre Daea, angajată în minister

De asemenea, a fost întrebat și dacă e corect ce a făcut Petre Daea, și anume că și-a angajat toată familia în subordine.

„Nu știu. Îl întrebați pe dânsul. Nu sunt șeful familiei Daea. Nu am niciun angajat al domnului Daea, ca să fie clar. Sunt instituții care sunt conduse de alți șefi, de agenții sau directori. Oamenii sunt pontați de către șefii lor în baza unei activități pe care o au zilnic. Sunt sigur că dacă nu își fac treaba șefii lor îi pot sancționa, îi pot băga în comisia de disciplină și îi pot da afară”, a mai spus Barbu.

Totodată, potrivit organigramei, Florin Barbu este șeful tuturor membrilor familiei lui Petre Daea, care sunt angajați la minister. Când a fost întrebat dacă se simte onorat el a răspuns că nu este șeful lor .

„M-ați destins cu lucrul acesta. Nu cred că trebuie discutat într-o emisiune când vorbim de agricultură”, a mai spus el.

A fost adus în discuție și „jurnalul lui Petre Daea”, care i-a fost lăsat la ceremonia de predare-primire a mandatului. Întrebat dacă l-a citit, Barbu a răspuns că da și că nu este un jurnal, ci un document, care conține toate lucrurile pe care le-a făcut și toate proiectele pe care le-a început.

„L-am citit, normal. E un jurnal de activitate. E scris de mână. Cred că l-a făcut și public. Nu mă gândesc să-l aduc la minister, deocamdată. Nu lucrez cu consilieri foarte mult, lucrez cu fermierii români. Nu iau nicio decizie fără ei”, a conchis Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri