Exclusiv Podoliak îl acuză pe Viktor Orban că face comerț cu viețile ucrainenilor: „E un om care nu înțelege prețul pe care îl plătește Ucraina”

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban
Mihailo Podoliak spune că premierul ungar face comerț cu viețile ucrainenilor. FOTO: Profimedia Images

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că premierul ungar, Viktor Orban, face comerț cu viețile ucrainenilor, adăugând că, „din punctul de vedere al reputației țării pentru următorii cinci, zece ani, este o decizie incorectă”, care va aduce pierderi.

Consilierul lui Volodimir Zelenski a fost întrebat ce îi transmite premierului ungar, Viktor Orban, care încearcă să blocheze noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și livrarea de ajutor din partea UE către Ucraina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Eu cred că sunt comunicări cu Orban pe diferite paliere, diferite țări din Europa, inclusiv reprezentanții Comisiei Europene, și doamna von der Leyen și domnul Michel, care știu să pună accentul unde trebuie. Ce pot adăuga eu, și nu mă îndoiesc de faptul că ei știu să spună lucrurilor pe nume, nu știm dacă domnul Orban înțelege aceste cuvinte, e că aici și acum poți avea unele venituri de pe urma prieteniei cu Rusia sau avantaje politice. Tu poți negocia unele poziții mai favorabile și așa mai departe”, a explicat Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei. 

Podoliak a mai adăugat că Viktor Orban face comerț cu viețile ucrainenilor, explicând că, „din punctul de vedere al reputației țării pentru următorii cinci, zece ani, este o decizie incorectă”.

„Va aduce pierderi. Dacă e să facem un calcul corect, el ar trebui să susțină poziția unanimă a UE în raport cu Ucraina. Cel mai important, pentru Ucraina este extrem de dificil să privească la modul în care un om nu înțelege prețul pe care-l plătește Ucraina pentru dreptul de a rămâne o țară liberă și suverană”, a mai spus el.

De asemenea, a mai precizat că Rusia deja a demonstrat că a intrat pe teritoriul Ucrainei nu pentru a duce un mic război, ci pentru a duce un război cât mai violent și pentru a ucide în masă câți mai mulți ucraineni.

„Noi ne apărăm familiile noastre. Eu cred că orice om matur trebuie să înțeleagă ce înseamnă apărarea propriei case, a propriei familii”, a conchis Podoliak.

Zelenski a discutat cu Viktor Orban

Viktor Orban, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, încearcă să blocheze noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și să pună bețe în roate aderării Ucrainei la UE. Pe lângă Ungaria, nici Austria nu este de acord cu începerea negocierilor de aderare.

Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat miercuri la Oslo, a afirmat că restul Europei ar trebui să urmeze exemplul ţărilor nordice în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei.

„Ceea ce poate face Europa este să procedeze la fel ca ţările nordice. Europa trebuie să menţină unitatea şi să continue să facă presiuni asupra preşedintelui Rusiei pentru a respecta Europa, dreptul internaţional şi libertatea tuturor popoarelor libere”, a spus Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă susţinută alături de liderii din Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca şi Islanda.

Liderii nordici au subliniat, la rândul lor, că acesta este un „punct crucial” al războiului, anunţând cum vor trimite noi pachete de sprijin Ucrainei, şi au promis că vor continua să susţină Ucraina pentru „anii” ce vor urma.

Pe de altă parte, întrebat despre o conversaţie recentă avută cu premierul ungar, Viktor Orban, care miercuri şi-a reafirmat opoziţia faţă de începerea negocierilor de aderare la UE cu Kievul, Zelenski a spus că i-a cerut un motiv pentru care blochează aderarea Ucrainei la UE.

Duminică, Volodimir Zelenski a fost văzut discutând pentru scurt timp cu Viktor Orban la ceremonia de învestire a noului preşedinte al Argentinei, Javier Milei. Ulterior, în discursul său nocturn, preşedintele ucrainean a declarat că a avut o conversaţie „sinceră” cu premierul ungar.

„A fost o discuţie cât se poate de sinceră - şi, evident, a fost vorba despre subiectele noastre europene”, a declarat Zelenski, fără a da alte detalii.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri