Exclusiv Raluca Turcan: Reformele din PNRR sunt întârziate pentru că unii stau cu ochii pe sondaje. În an electoral vor fi greu de făcut

Data actualizării: Data publicării:
Raluca Turcan
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a fost invitată la Interviurile Digi24.ro

Raluca Turcan spune că este îngrijorată de momentul în care România a ales să realizeze reformele din PNRR, având în vedere că urmează un an electoral. Invitată la Interviurile Digi24.ro, ministrul Culturii a afirmat că unele dintre aceste reforme au fost întârziate pentru că „unii stau foarte mult cu ochii pe sondaje”, motiv pentru care ele vor fi greu de dus la bun sfârșit.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Turcan spune că PNL și PSD au nevoie de un protocol „de neagresiune” pentru ca actuala Coaliție de guvernare să reziste până la momentul alegerilor: „Urmează o perioadă cu foarte multe tensiuni și cu foarte multe provocări economice, sociale. Și atunci ar fi necesar un protocol, cele două partide să aibă stabilit un cadru de conduită între ele.

„Avem de luat în virutatea PNRR niște măsuri de reformă. În mod normal, astfel de reforme, cum este reforma salarizării, reforma pensiilor din sistemul public, reforma pensiilor speciale, se fac în al doilea an după alegeri. Atunci poți să explici, argumenta, negocia de dimineață până seara. Reformele, ca să fie de succes și să nu conducă la depopularea sistemelor, trebuie făcute împreună cu sistemele. Aceste reforme sunt dificil de realizat în perioadă electorală”, a explicat Turcan.

Întrebată dacă amână Coaliția anumite reforme din cauza alegerilor, ministrul Culturii a răspuns: „Situația e simplă. Amâni reforma, nu îți intră banii din PNRR. Nu am semnale că riscăm să nu atragem banii”.

Raluca Turcan mai spune că este ingrijorată de momentul în care România a ales să facă reformele, având în vedere că 2024 este an electoral.

„Extremismul crește, avem efectele inflației, cresc și așteptările angajaților. În sistemul public există în continuare salarii de 2.700 de lei. Dar sunt și salarii mari. Aceste inechități trebuie reglate prin legea salarizării. E dificil într-un an electoral. Sunt puțin îngrijorată în legătură cu timpul în care am ales să facem reforme”, afirmă aceasta.

Potrivit ministrului, unele reforme din PNRR au fost întârziate pentru că „unii stau cu ochii pe sondaje”.

„Au fost întârziate reforme. Nu este foarte gravă decât din perspectivă a acceptabilități din partea populației și de curaj din partea oamenilor politici. Sunt lucruri sunt întârziate pentru că unii stau foarte mult cu ochii pe sondaje. În general, curajul nu debordează la politicieni. Peste tot sunt oameni lipsiți de curaj.

O reformă presupune curaj, ca om politic. Pentru că nu ești popular când pui bazele unei reforme. Dacă ai această bază de curaj și responsabilitate și reformele produc efecte, atunci totul se întoarce. Acum nu mai este timp să vedem efectele, așa că unii care se uită la sondaje pot întârzia efectele așteptate de oameni”, preciează Turcan, care afirmă că pierderea banilor europeni ar fi „o adevărată catastrofă pentru România”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri