Exclusiv România importă 80% din carnea de porc. Min. Agriculturii: Trebuie să producem 10 milioane de purcei pentru a atinge necesarul de 100%

Data actualizării: Data publicării:
purcei
România este dependentă de importul de carne de porc. Foto: Shutterstock

România este dependentă de importul de carne de porc. În prezent, țara noastră importă 80% din necesarul de consum, la preț dublu. Pentru a ajunge la un grad de autosuficiență de 100%, România trebuie să producă zece milioane de purcei în următorii cinci ani, a afirmat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Interviurile Digi24.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

România importă 80% din carnea de porc. În anul 2016-2017 aveam producție de 80% pentru necesarul de consum.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Datele clare sunt la INS. Între 70 și 80% se importă carne de porc care intră în procesare. De aceea, am lansat în România și sunt în stadiul de construcție 56.000 de locuri de cazare în sectorul suin în reproducție. În 2 ani de zile vom produce 1,8 milioane de purcei în România, lansăm încă 100.000 de locuri de cazare pentru a produce încă aproape 3 milioane, cu locurile de cazare existente vom produce în următorii 4 ani aproape 7,8 milioane de purcei în România.

Salvarea unui sector suin în România nu se putea face decât prin realizarea acestor ferme de reproducție. Un purcel pe care îl importă un fermier român din UE costă 128 de euro. Unul produs în România costă 60 euro. Diferența de 70 de euro sunt pierderile fermierilor români, mai mult decât atât, cei 70 de euro pleacă din România. Sunt aproape 350 de milioane de euro care pleacă din România, acești bani nu rămân în conturile fermierilor români.

Prioritarea Guvernului și a Ministerurul Agriculturii este salvarea sectorului suin.

În 5 ani trebuie să producem 7,8 milioane de purcei pentru necesarul de consum de 100%. Vorbim despre 7,8 milioane industrial, în gospodării se mai produc aproape 3 milioane de porci. Asta înseamnă că, cu 10 milioane de porci în România, vom avea grad de autosuficientă de 100%. Inclusiv firmele pot asigura și export de materie primă procesată în România. Am aprobat programul InvestAlim prin care am alocat o sumă de 600 de milioane de euro pentru a procesa materie primă realizată în România. Asta înseamnă patriotism economic.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri