Donatella Versace critică politicile anti-gay ale guvernului italian

Data publicării:
gala CNMI la La Scala din milano
Donatella Versace, pe scenă alături de Sabrina Impacciatore și Marco Mengoni, la gala CNMI. Sursa foto: Profimedia Images

Grupurile pentru drepturile gay din Italia au lăudat-o pe Donatella Versace pentru că a luat atitudine față de politicile guvernamentale împotriva homosexualilor, într-un discurs sincer și personal, în timp ce a primit un premiul CNMI, la Teatro alla Scala din Milano, informează The Guardian.

„Guvernul nostru încearcă să le îndepărteze oamenilor drepturile de a trăi așa cum doresc”, a spus Versace duminică seara, citând în special o politică guvernamentală care permite doar părintelui biologic din cuplurile de același sex să fie recunoscut oficial ca părinte. „Ne restrâng libertățile”, a spus ea.

„Trebuie să luptăm cu toții pentru libertate, într-o perioadă în care persoanele trans suferă încă violențe teribile, o perioadă în care copiii cuplurilor de același sex nu sunt considerați copiii lor, o perioadă în care vocile minorităților sunt atacate de noi legi”, a spus Versace, care este directorul de creație al casei de modă fondată de fratele ei Gianni Versace de la uciderea acestuia în 1997.

Discursul a primit ovații în picioare din partea unui public numeros la La Scala din Milano, unde Versace a primit un premiu umanitar.

Activiștii pentru drepturile gay au lăudat-o pentru că a contestat în mod clar acțiunile guvernului, dar au cerut întregii comunități de modă să facă mai mult.

„Donatella Versace a fost prima persoană din Italia care a fost atât de clară și explicită în fața politicii homofobe a guvernului”, a spus Franco Grillini, un activist cunoscut pentru drepturile homosexualilor. „Ea este unul dintre cele mai importante nume din modă și îi invit pe alții să-i urmeze exemplul.”

Pe lângă blocarea recunoașterii copiilor din cupluri de același sex, guvernul de dreapta al premierului, Giorgia Meloni, promovează o legislație care va interzice căutarea unei mame surogat în străinătate, cu pedepse aspre cu închisoarea. O lege din 2004 a interzis deja maternitatea surogat în Italia.

De asemenea, șeful partidului Gay din Italia a lăudat sprijinul lui Versace și i-a cerut să susțină campania sa de a organiza un referendum privind căsătoria homosexuală. Acesta speră să înceapă strângerea de semnături în ianuarie, conștient că „aceasta majoritate parlamentară nu vrea să ne dea drepturi”. Italia a aprobat uniunile civile între persoane de același sex în 2016, ultima țară importantă din vest care a făcut acest lucru.

„Declarația Donatellei Versace este importantă (...) Ea a arătat clar cum acest guvern diminuează libertățile și drepturile comunității LGBTQ+”, a spus Fabrizio Marrazzo, purtătorul de cuvânt al partidului Gay și inițiator al referendumului pentru căsătoria egalitară. „Îi cerem să ne sprijine, în special campania de a face căsătoria pentru lesbiene, gay și persoane trans la fel ca pentru toți ceilalți.”

Versace a fost însoțită la premii de Alessandro Zan, parlamentarul Partidului Democrat care a elaborat o legislație care extinde protecția împotriva discriminării pentru comunitatea LGBTQ+. Legislația a fost blocată chiar înainte ca guvernul Meloni să preia mandatul.

Într-un moment emoționant, Versace și-a amintit și de ziua în care fratele ei Gianni și-a recunoscut orientarea sexuală.

„Aveam 11 ani când fratele meu Gianni mi-a spus că este gay. Pentru mine nu s-a schimbat nimic. L-am iubit și nu mi-a păsat pe cine iubește”, a spus ea mulțimii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri