Marea Britanie promovează renunțarea la fumat prin vaping. 8 mituri despre vaping, demontate de Serviciul britanic de Sănătate

Data actualizării: Data publicării:
68dc5699-0044-4e52-854e-86b513d779b6 Articol sustinut de editiadedimineata.ro

România este a 4-a cea mai restrictivă țară din UE în privința legislației în domeniul tutunului, potrivit unui clasament socio-economic, iar legislativul caută constant să introducă restricții suplimentare pentru țigările clasice și produsele alternative.

Pe de cealaltă parte, vedem că în Marea Britanie este promovată o strategie de sănătate publică, pentru a reduce riscurie asociate fumatului prin folosirea produselor alternative la fumat considerate de experți ca fiind mai puțin nocive.

Vă prezentăm cele mai comune opt mituri legate de aceste produse de vapat , demontate de Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii (NHS England) cu ajutorul cercetărilor științifice.

Primul dintre ele pretinde că vapatul este la fel de dăunător ca fumatul

Deși vapatul nu este complet inofensiv, așa cum subliniază serviciul englez de sănătate, acesta este recomandat doar fumătorilor adulți, pentru a sprijini înlocuirea pe termen lung a fumatului.  Consumul de nicotină prin vaping este semnificativ mai puțin nociv decât fumatul.

Potrivit NHS, în 2022, experții britanici au analizat dovezile internaționale și au concluzionat că „pe termen scurt și mediu, vapingul comportă o mică parte din riscurile asociate fumatului”

Țigările eliberează mii de substanțe chimice diferite prin arderea tutunului. Majoritatea substanțelor chimice dăunătoare din fumul de țigară, inclusiv gudronul și monoxidul de carbon, nu sunt conținute însă în aerosolul de vaporizare. Astfel, persoanele care trec complet de la fumat la vapat au o expunere semnificativ redusă la toxine asociate cu riscuri de cancer, boli pulmonare, boli de inimă și accident vascular cerebral. Vapatul furnizează nicotină prin încălzirea unui lichid, care este mult mai puțin nociv, expunând utilizatorii la o cantitate redusă de toxine și la niveluri mai mici de toxicitate decât fumatul.

Al doilea mit ilustrează nicotina în dușmanul de speriat al plămânilor noștri

Deși nicotina provoacă dependență, este relativ inofensivă pentru sănătate, potrivit Serviciului britanic de Sănătate.

Multe alte substanțe chimice toxice conținute în fumul de țigară sunt cele care provoacă aproape toate riscurile asociate fumatului. Nicotina în sine nu provoacă cancer, boli pulmonare, boli de inimă sau accident vascular cerebral și a fost folosită în siguranță de mulți ani în medicamente pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat.

Un alt mit spune că vapatul nu ajută oamenii să se lase de fumat. Însă dovezile arată că produsele de vapat cu nicotină reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru renunțarea la fumat. Serviciul de sănătate englez arată că produsele de vapat cu nicotină sunt de fapt mai eficiente decât terapiile de substituție a nicotinei, cum ar fi plasturii sau guma de mestecat. Unii oameni consideră că vapatul îi ajută, deoarece acțiunea de a duce produsul de la mână la gură seamănă cu fumatul, oferind satisfacții similare ale experienței.

Vei dori să vapezi mai des decât fumai, arată un alt mit din această poveste greșit răspândită, dar acest lucru nu este mai dăunător, așa cum spun unele păreri. Fiecare inhalare prin vaporizare include o mică parte din riscurile unui consum de țigară, iar vapatul este diferit de fumat prin modul în care furnizează nicotină către creier. Când fumezi, primești o cantitate foarte rapidă de nicotină în perioada în care fumezi țigara. Prin vapare însă, în general durează mai mult până când nicotina ajunge la creier și trebuie să „pufăi” mai des. 

Un alt mit demontat de sistemul britanic de sănătate este acela că produsele de vapat nu sunt reglementate și nu știm ce conțin. Acestea sunt însă strict reglementate pentru siguranță și calitate, subliniază NHS.

Chiar dacă unii cred că vapingul provoacă așa – numitul efect de „plămân popcorn” (denumirea comună pentru o boală rară numită bronșiolită obliterantă), acesta este doar un mit. Această boală a fost descoperită la un grup de muncitori dintr-o fabrică, expuși la o substanță chimică (diacetil) folosită pentru a aroma floricelele de porumb. Diacetilul este conținut în fumul de țigară, dar este interzis ca ingredient în produsele de vaping și în lichidele cu nicotină reglementate de Regatul Unit.

De asemenea, nu există nicio dovadă până acum că vapatul este dăunător pentru cei din jur, subliniază NHS demontând alt mit. În timp ce fumatul pasiv de țigări dăunează celor din jur, nu există nicio dovadă până în prezent că vapatul este dăunător pentru oamenii din jurul utilizatorului, de aceea eventuale riscuri au un nivel foarte scăzut.

Nu în ultimul rând, un produs de vapat de unică folosință standard oferă o cantitate de nicotină similară cantității conținute în 20 de țigări, și nu în 40 sau 50 de țigări, potrivit altui mit. Astfel, explică NHS, un produs de vapat de unică folosință reglementat de Regatul Unit cu cel mai ridicat nivel legal de nicotină (20 mg/ml) conține 2 ml de lichid și 40 mg de nicotină. Aceasta furnizează, în medie, aproximativ 20 mg de nicotină utilizatorului. În același timp, un pachet de 20 de țigări conține 200 până la 300 mg de nicotină și furnizează, în medie, 20 până la 30 mg de nicotină fumătorului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri