Mustăți, ficăței de pasăre și tunuri sunt doar câteva dintre artefactele dispărute fără urmă din muzeele britanice

Data publicării:
british museum
1700 de obiecte lipsesc din muzeele britanice finanțate din bani publici, fără să mai punem la socoteală cele 2000 de artefacte furate de la British Museum. Sursa foto: Profimedia Images

În baza liberului acces la informații, BBC a solicitat muzeelor britanice finanțate din bani publici să dezvăluie detalii despre artefactele care au dispărut într-un fel sau altul din custodia lor. Surpriza nu este neapărat cifra, 1700, ci natura obiectelor dispărute, de la mustăți și ficăței de pasăre, până la tunuri.

Solicitările BBC despre articolele dispărute în ultimii 20 de ani din muzeele britanice vin după ce British Museum a făcut concedieri în urma evaporării a peste 2.000 de artefacte.

Printre elementele neobișnuite care lipsesc acum din aceste instituții finanțate de stat se numără și un calendar cu Saddam Hussein și un sistem de navigație al unei aeronave.

O sculptură în bronz a pictorului Thomas Stothard e de negăsit

La The National Portrait Gallery, care s-a redeschis în 2023, după o renovare de trei ani, sunt 45 de articole „nelocalizate” – dar personalul galeriei de artă din Londra insistă asupra faptului că nu sunt dispărute sau furate.

Între 2007 și 2022, un desen al Reginei Victoria din 1869, o gravură de la mijlocul secolului al XIX-lea a regelui Ioan care acordă Magna Carta, o sculptură în bronz a pictorului Thomas Stothard și o imagine pe negativ din 1947 a nunții regretatei Regine cu Ducele de Edinburgh, au fost înregistrate ca „de negăsit”.

Galeria a transmis că încă trebuie să finalizeze căutările pentru articole după renovare, iar artefactele înregistrate ca „nelocalizate” reprezintă 0,02% din colecția sa, care găzduiește 12.700 de portrete și 164.000 de imagini.

„Majoritatea obiectelor care nu sunt localizate în prezent sunt negative fotografice, iar pentru majoritatea acestora, imaginea a fost scanată digital și este disponibilă publicului ca parte a bazei de date a colecțiilor noastre online”, a spus muzeul.

O mustață falsă din colecția V&A a dispărut fără urmă

Picturi în ulei și acuarelă, o marionetă umbră, mustăți false, diverse desene, chiloți, ciorapi și o capcană pentru șoareci se numără printre cele peste 180 de artefacte dispărute la The Victoria and Albert Museum.

Nu au fost dezvăluite descrieri ale articolelor sau când au dispărut, iar instituția a spus că este „o practică standard să existe o listă cu articolele dispărute ca parte a auditului nostru regulat”.

O purtătoare de cuvânt a V&A a spus că muzeul ia „protecția colecțiilor naționale foarte în serios și revizuiește în mod regulat procedurile de securitate și de gestionare a colecțiilor”.

„Acest lucru nu înseamnă că aceste obiecte au fost furate sau pierdute, ar putea însemna, de exemplu, că o intrare în catalog nu a fost actualizată după o mutare a colecției. Elementele sunt recuperate în mod regulat ca urmare a acestui proces”, au spus reprezentanții muzeului.

O ghiulea de tun este printre obiectele care nu pot fi găsite la Muzeele Regale

La Muzeele Regale, care includ Muzeul Național Maritim, Casa Reginei, Observatorul Regal, Greenwich și Cutty Sark, aproximativ 245 de articole nu pot fi găsite, inclusiv o ghiulea de tun, un computer de aeronave de navigație, un telescop, hărți, busole lichide, o lege a Parlamentului, un cerc Altazimuth (o montură pentru ținerea și rotirea unui instrument, cum ar fi telescoapele) și panglici si benzi pentru capace.

Muzeul a spus că acestea ar putea fi „intrări fantomă” - rezultatul transferului de date din baze de date mai vechi cu documentație incorectă sau eroare umană făcută în trecut. Cu toate acestea, au redescoperit 560 de articole din 2008 prin audituri.

De la Muzeul de Istorie Naturală din Londra lipsesc ficățeii de pufin

Un fragment de maxilar al unei reptile din Triasic târziu, Diphydontosaurus, a fost pierdut în timpul unui împrumut în 2019 - iar anul următor au fost înregistrați ca pierduți peste 180 de pești, iar un dinte de crocodil s-a descoperit că e fost furat în 2020.

În ultimii trei ani, peștii ciclide au fost pierduți de cercetători în timp ce erau împrumutați, 20 de celule animale au dispărut din cauză că documente nu au fost prezentate în timpul expedierii unei colecții și aproximativ 24 de țesuturi genomice de la caracatițe și păsări au fost, de asemenea, pierdute atunci când nu au fost refrigerate corespunzător.

Penele, mușchii și ficatul de la pufinul cu coadă scurtă și prionii de zâne din Tasmania, Australia au fost, de asemenea, distruse din cauză că nu au fost răcite corespunzător și nu au fost inspectate.

Cu toate acestea, deoarece aceste articole nu au fost catalogate, nu este clar câte mostre au fost pierdute.

Un purtător de cuvânt al Muzeului de Istorie Naturală a declarat: „Luăm foarte în serios securitatea colecției noastre, așa că în ultimii 20 de ani am avut doar 23 de cazuri de obiecte pierdute sau dispărute dintr-o colecție de 80 de milioane, limitate la lucruri mici precum dinți, pești și țesut animal congelat. Avem măsuri de securitate solide pe care le revizuim în mod regulat.”

„Ca centru științific lider mondial, este important ca cercetătorii din întreaga lume să aibă acces la colecția noastră pentru a ajuta la găsirea de soluții la urgența planetară”, a transmis muzeul.

Două modele de trenuri cu abur au fost furate în 2014

Grupul Muzeelor de Știință include Muzeul Științei din South Kensington, Muzeul Științei și Industriei din Manchester, Muzeul Național al Căilor Ferate din York, Muzeul Locomoției din Shildon, Co Durham și Muzeul Național al Științei și Media din Bradford.

În 2014, grupul a raportat poliției furtul a două modele de trenuri cu abur, un King George V și un British Railways Standard 4MT.

De asemenea, muzeul a înregistrat ca lipsește un model din anii 1960 al unei camere de observare la adâncime, o lanternă etanșă a unui scafandru, un aparat de resuscitare și un portret din secolul al XIX-lea al lui Joseph Marie Jacquard (care a creat războiul de țesut programabil).

Grupul, care găzduiește 425.000 de obiecte în locațiile și centrele sale, a început să pună coduri de bare pe artefacte pentru a le urmări locațiile și a le menține în siguranță.

Șapte artefacte, inclusiv un pandantiv de protecție din 1933, lipsesc de la Muzeul și grădinile Horniman, care are expoziții de antropologie, istorie naturală și instrumente muzicale și este cunoscut pentru colecția sa mare de animale împăiate.

Acesta a spus că a „revizuit” securitatea în lumina furturilor de la Muzeul Britanic „ca măsură de precauție”.

Un tun din secolul al XIX-lea a dispărut din colecția Royal Armouries

Peste 550 de obiecte, alcătuite din desene cu camuflaje de nave, hârtii private ale ofițerilor armatei britanice, un calendar cu o fotografie a fostului lider al Irakului Saddam Hussein și bancnote, au fost enumerate de Muzeul Imperial de Război când a fost întrebat despre obiectele care lipsesc.

Un purtător de cuvânt al muzeului a spus că artefactele „datează de acum mulți ani sau chiar zeci de ani, cu mult înainte ca sistemele noastre actuale de gestionare a colecțiilor să fie puse în aplicare” și „sunt, de asemenea, de obicei articole de valoare mică, produse în masă”.

S-a constatat în noiembrie că un tun din secolul al XIX-lea din colecția Royal Armouries a fost furat dintr-o locație îndepărtată și în afara amplasamentului.

S-a susținut că este un furt de metal, ceea ce înseamnă că tunul a fost luat pentru valoarea sa ca fier vechi, mai degrabă decât furat ca „obiect de colecție”.

O pereche de baionete au dispărut, de asemenea, în timp ce erau împrumutate de la muzeu.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri