Bani la bugetul României aduși legal din „bișniță” cu ciocârlii

Data publicării:
ciocarlie

Peste o jumătate de milion de ciocârlii sunt ucise anual în România de vânători veniţi din toate colţurile Europei. Şi mai îngrijorător este faptul că 300 de mii de păsări sunt împuşcate de braconieri. Cele mai multe dintre ciocârliile împuşcate ajung în restaurante din Italia, unde sunt gătite şi vândute ca delicatese. Asociaţia Ornitologică de la noi cere statului să ia măsuri.


„Noi, românii, o ascultăm, noi nu o împuşcăm, noi nu o mâncam!”, spune Ovidiu Bufnilă, reprezentant de comunicar la Societatea Ornitologică Română.

Ciocârlia are ghinion, însă, cu italienii care se dau în vânt să o vadă în farfurie. Dintre toate ţările europene, doar Malta, Franţa, Italia, Spania, Portugalia şi Cipru mai permit vânarea ei. La noi, este lăsată în bătaia puştilor din interes.

„Ciocârlia se împuşcă în luna octombrie. Sfârşit de septembrie, pâna spre sfârşitul lunii octombrie. Maximum 50 de piese poate împuşca un vânator pe zi! Specia nu prezintă interes pentru vânatorii români”, spune Ioan Șelaru, de la Asociația Generală a Vânătorilor. „În Italia sunt considerate delicatese şi vânatorii vin, împuşcă şi preiau păsările. Şi beneficiază statul român de TVA şi impozitul pe profitul realizat din aceste activitaţi!”, spune Ioan Șelaru.

Reporter: Deci, pâna la urma, spuneți dumneavoastră că ciocârlia aduce bani la buget?

Ciocârlia aduce bani!”, confirmă Șelaru, președintele executiv al AGVPS.

Circa 290 de mii de ciocârlii la nivelul întregii ţări sunt sacrificate anual, mai spune Șelaru.

În afara păsărilor vânate legal, italienii braconează aproape aceeaşi cantitate. Cam 600.000 de ciocârlii sunt ucise anual în România.

Zilele trecute, vameşii din peninsulă au găsit 1.100 de ciocârlii în bagajele unor vânători care se întorceau din România. Alte sute au fost descoperite de poliţiştii de frontieră din Ungaria.

Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România recunoaşte braconarea ciocârliei şi anunţă că anual suspendă peste o mie de permise de vânătoare din cauza braconajului dovedit.

Societatea Ornitologică a reuşit să oprească vânatoarea ciocârliei în 2006. Scutul a ţinut însă doar un an. Autorităţile au legiferat apoi masacrul cântătoarelor şi au autorizat exportul. Acum, România este singura ţara europeană care avizează exportul ciocârliilor împuşcate.

Noi nu am făcut altceva decât bişniţă cu păsări! Atât! Le-am permis să vină şi să taie în carne vie! Ciocârlia a fost introdusă cu forţa şi doar de lobby-ul italian. În 1996”, spune Ovidiu Bufnilă.

Ministerul Apelor şi Pădurilor a precizat pentru Digi24 că nu se va opune iniţiativei publice legate de oprirea vânării de ciocârlii. Acest lucru se poate face însă numai dacă păsările sunt introduse pe lista speciilor protejate. Până atunci, vânătoarea rămâne legală!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri