Elefanți amenințați de avocado, în Kenya. Activiștii avertizează că animalele ar putea ajunge la așezările umane

Data publicării:
elefanti in parcul natural kilimandjaro
Activiștii de mediu din Kenya se tem că elefanții dintr-un parc național sunt amenințați de proiectul unei ferme de avocado Foto: Profimedia

Elefanți sau avocado? Este dilema la care trebuie să găsească răspuns autoritățile din Kenya, după ce o companie agricolă vrea să cultive avocado lângă unul dintre cele mai mari parcuri naturale. Activiștii de mediu cred că proiectul va da peste cap existența animalelor din zonă, în special a miilor de elefanți. Compania respectivă susține, însă, contrariul și promite că va crea în acest fel sute de locuri de muncă.

 

Deplasarea elefanților din Parcul Național Amboseli este pusă în pericol. O companie agricolă a obținut dreptul de a cultiva în zonă avocado, iar activiștii de mediu se tem că decizia va avea urmări catastrofale.

„Va fi o problemă, pentru că animalele nu vor mai putea paște în Parcul Național Amboseli. Rezervația va muri, fiindcă depinde de animalele din Amboseli. Dacă acest coridor va fi blocat, rezervația va dispărea”, susține Samuel Kaanki, activist de mediu.

Compania agricolă subliniază că a obținut legal terenul și a primit acordul guvernului. Din cauza proiectului, însă, elefanții ar putea căuta rute alternative și ar ajunge la așezări umane.

„Nu poți să le spui pur și simplu elefanților să nu se ducă într-un anumit loc și să nu mănânce din recolte. Vorbim de animale mari care au nevoie de multă vegetație, sunt adevărate mașini de mâncat”, arată Vicki Fishlock, activistă de mediu.

Agenția de Mediu a suspendat lucrările, dar decizia este contestată în instanță de compania agricolă.

Reprezentanții companiei spun că măsura va crea sute de locuri de muncă.

„Este o altă sursă de locuri de muncă, o altă modalitate prin care acești oameni își pot pune în valoare terenul, prin urmare ei sunt foarte mulțumiți de acest proiect”, susține Jeremiah Salaash, reprezentant al companiei.

Anul trecut, exporturile de avocado au adus Kenyei 127 milioane de dolari. În 2019, turismul a adus însă statului african o sumă de 12 ori mai mare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri