O pasăre americană extrem de rară în Europa a fost observată pentru prima dată în România

Data actualizării: Data publicării:
sturz cu creastă galbenă
Foto: Facebook Milvus Group

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus, din Târgu Mureş, a anunţat, miercuri, că în timpul taberei de inelare organizată pe Grindul Chituc, pe coasta Mării Negre, specialiştii ornitologi au observat un sturz cu creastă galbenă, o premieră în România. Exemplarul a fost capturat şi inelat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibăreşte în pădurile de foioase din Statele Unite şi Canada şi iernează în pădurile tropicale şi subtropicale din Caraibe, Mexic şi America Centrală. Este observat extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observaţii provenind din Insulele Azore şi Islanda. Aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi şi furtuni puternice din perioada migraţiei. Cu toate acestea, am capturat, în 17 octombrie, un sturz cu creastă galbenă în tabăra noastră de inelare de pe Grindul Chituc. Aceasta este prima observare a acestei specii în România şi a treia observaţie de pe continentul european”, a arătat Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

De asemenea, pe lângă acest exemplar de sturz american cu creastă galbenă, marţi a fost prinsă în cadrul taberei de pe Grindul Chituc şi o raritate asiatică: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al şaselea inelat în tabără.

Cu cele 1.106 păsări marcate cu inele pe 17 octombrie, a arătat Grupul Milvus, s-a stabilit un nou record zilnic pentru tabăra de cercetare pe care o organizează de zece ani.

„Conform calculelor noastre, există şanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depăşit în următoarele trei săptămâni”, a mai arătat Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
drona mq-9 reaper
Rușii vor să recupereze drona americană doborâtă în Marea Neagră
pasare rara
O pasăre rară a fost filmată în Oradea
Partenerii noștri