Porumbeii rezolvă probleme în mod similar cu inteligența artificială. Învață ca boții, prin încercări și erori

Data publicării:
porumbel
Descoperirile legate de inteligența porumbeilor pot avea aplicații practice pentru a înțelege mai bine leziunile creierului uman. Sursa foto: Profimedia Images

Porumbeii învață din consecințe și pot recunoaște asemănarea dintre obiecte. Mai mult, un nou studiu a descoperit că modul în care porumbeii rezolvă problemele este similar cu inteligența artificială, iar cercetătorii sunt uimiți de faptul că învață prin încercări și erori, transmite The Guardian.

Adesea asociați cu o pacoste, porumbeii sunt de fapt animale extrem de inteligente, pe locul 19 în topul celor mai inteligente animale din lume, care își pot aminti fețele, pot vedea lumea în culori vii, pot naviga pe rute complexe, pot transmite informații și pot chiar salva vieți.

În cadrul studiului, 24 de porumbei au primit o varietate de sarcini vizuale, iar pe unele au învățat să le clasifice în câteva zile, pe altele în câteva săptămâni. Cercetătorii au găsit dovezi că mecanismul pe care l-au folosit porumbeii pentru a face alegeri corecte este similar cu metoda pe care modelele AI o folosesc pentru a face predicțiile corecte.

„Comportamentul porumbeilor sugerează că natura a creat un algoritm care este foarte eficient în învățarea sarcinilor foarte provocatoare”, a spus Edward Wasserman, coautor al studiului și profesor de psihologie experimentală la Universitatea din Iowa. „Nu neapărat cu cea mai mare viteză, dar cu o mare consistență.”

Pe un ecran, porumbeilor li s-au arătat diferiți stimuli, cum ar fi linii de lățime, plasare și orientare diferite, precum și inele secționate și concentrice. Fiecare pasăre trebuia să ciugulească câte un buton în dreapta sau în stânga pentru a decide cărei categorii îi aparțin. Dacă au înțeles corect, au primit mâncare, sub formă de pelete; dacă au greșit, nu au primit nimic.

„Porumbeii nu au nevoie de o regulă”, a spus Brandon Turner, autorul principal al studiului și profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Ohio. „În schimb, ei învață prin încercări și erori. De exemplu, atunci când li s-a oferit o imagine, spuneți „categoria A”, orice lucru care părea aproape de ceea ce au clasificat și ei drept „categoria A”, exploatând capacitatea lor de a identifica asemănările.

Pe parcursul experimentelor, porumbeii și-au îmbunătățit capacitatea de a face alegeri corecte de la 55% până la 95% din timp atunci când a fost vorba de unele dintre sarcinile mai simple. Confruntați cu o provocare mai complexă, precizia lor a crescut de la 55% la 68%.

„Folosind animale mai umile precum porumbeii, putem testa cât de departe pot merge cu o minte care este [credem] exclusiv sau în mare parte asociativă”, a spus Onur Güntürkün, profesor de neuroștiință comportamentală la Universitatea Ruhr din Bochum, care nu a fost implicat în studiu. „Această lucrare arată cât de incredibil de puternice pot fi sistemele asociative, cât de adevărată este cogniția.”

Într-un model AI, obiectivul principal este să recunoască tiparele și să ia decizii. Porumbeii, după cum arată cercetările, pot face același lucru. Învățând din consecințe, atunci când nu li se administrează o pelete de hrană, porumbeii au o capacitate remarcabilă de a-și corecta erorile. Funcția de similaritate este, de asemenea, în joc pentru porumbei, prin utilizarea capacității lor de a găsi asemănări între două obiecte.

„Cu doar aceste două mecanisme, puteți defini o rețea neuronală sau o mașină inteligentă artificială pentru a rezolva practic aceste probleme de clasificare”, a spus Turner. „Este de la sine înțeles că mecanismele care sunt prezente în AI sunt prezente și în porumbel.”

Cercetătorii își propun acum să colaboreze cu oamenii de știință care studiază porumbeii și creierul acestora. Ei speră că aceste descoperiri pot avea aplicații practice pentru a înțelege mai bine leziunile creierului uman.

„Poate că putem obține o perspectivă suplimentară asupra a ceea ce se întâmplă în creierul acelei mici păsări”, a spus Wasserman. „Este un creier al naibii de bun – poate fi de dimensiuni mici, dar se transformă în pumn când vine vorba de capacitatea de a învăța.”

Niciun porumbel nu a fost rănit în timpul studiului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri