Proiectul lui Tudor Tim Ionescu. București, un rai pentru animale, cu serviciu de tip SMURD

Data actualizării: Data publicării:
caine

Viaţa animalelor care trăiesc în Bucureşti se va schimba mult în bine, promite Primăria Capitalei, care a lansat în dezbatere publică o strategie pentru „protecţia şi bunăstarea animalelor”. Planurile includ mai multe locuri de joacă, hotel pentru câini, fermă pentru animalele fără stăpân, dar şi un serviciu medical de urgenţă similar SMURD-ului. Deocamdată nu a fost stabilit bugetul unui astfel de proiect.

Proiectul pentru protecţia şi bunăstarea animalelor vrea să prevină, în primul rând, abandonul. În Capitală sunt în jur de 600.000 de deţinători de animale de companie şi, în fiecare an, cel puţin câteva sute sunt aruncate în stradă.

„În minutul în care un animal îmbătrăneşte, nu îţi mai este util, este acel reflex de lipsă şi de educaţie şi de sentiment şi orice şi îi dai drumul pe stradă”, comentează proprietarul unui câine.

Ca să reducă fenomenul, Primăria vrea să distribuie pliante în şcoli, grădiniţe, instituţiile publice şi la asociaţiile de proprietari.

Obiectivul principal este să transformăm oraşul Bucureşti într-un model naţional de oraş armonios, din punct de vedere al coabitării dintre om şi animal”, a declarat pentru Digi24 Tudor Tim Ionescu, consilier general și inițiator al proiectului.

Rolul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor ar urma să fie regândit - hingherii vor învăţa să prindă animalele fără să le maltrateze. Adăposturile pentru câini vor fi transformate în centre de adopţii, iar patrupedele ar urma să fie folosite pentru diverse activităţi.

Pot fi folosite în scopuri educaţionale, în centre de copii, în şcoli, în centre de bătrâni, unele pot fi chiar dresate, fie pentru câini utilitari, fie pentru câini de pază”, explică Tudor Tim Ionescu.

Cei care se potrivesc mai bine pentru adopţie vor pleca din prima către cei care îşi doresc căţei”, spune Marcela Pâslă, preşedintele Asociaţiei Cuţu-Cuţu.

Mai mult, la marginea oraşului va fi înfiinţată o fermă pentru animalele fără stăpân, un centru de cercetare, dar şi un pet-hotel, unde bucureştenii îşi pot lăsa companionii atunci când pleacă din oraş.

Primăria vrea să amenajeze mai multe locuri de joacă, dar şi să instaleze colectoare de deşeuri şi distribuitoare de pungi. Mai rămâne ca şi stăpânii câinilor să le folosească.

Sunt aici nişte dog dispencere, dar nu au fost niciodată folosite”, spune Alexandru Bunea, proprietarul unui câine.

Pentru cazurile de urgenţă medicală, ar urma să fie înfiinţat un serviciu veterinar mobil de intervenţie, cu specialişti de la Universitatea de Medicină Veterinară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri