Dacă în România două vloggerițe s-au certat pe rețeta de eclere, în India subiectul fierbinte este: Cine a inventat puiul cu unt

Data actualizării: Data publicării:
A chef prepares a dish of butter chicken at Moti Mahal Restaurant in Old Delhi, India
Făcut cu bucăți de pui amestecate într-un sos de roșii, cu smântână și unt, „puiul cu unt” s-a clasat pe locul 43 într-o listă cu „cele mai bune feluri de mâncare” din lume. Sursa foto: Profimedia Images

Disputele culinare duc la tribunal. Și nu doar în România, unde vloggerițele Jamila și Laura Laurențiu s-au judecat pe o rețetă de eclere la tavă. În India, subiectul fierbinte este: cine a inventat puiul cu unt? Preparatul, unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din India, dar care a ajuns celebru și la nivel global, este delicios și, de asemenea, controversat. Două lanțuri de restaurante indiene luptă în instanță revendicând rețeta, transmite Reuters.

Procesul - care a devenit un subiect fierbinte în India - a fost inițiat de familia din spatele Moti Mahal, un brand faimos de restaurante din Delhi, care i-a numărat printre oaspeții săi pe regretatul președinte al SUA Richard Nixon și pe primul prim-ministru al Indiei, Jawaharlal Nehru.

Se susține că fondatorul restaurantului, Kundan Lal Gujral, a creat curry-ul în anii 1930, când restaurantul s-a deschis pentru prima dată în Peshawar, înainte de a se muta în Delhi. Într-un dosar de 2.752 de pagini, proprietarii restaurantului au dat în judecată lanțul rival Daryaganj, acuzându-l că a pretins în mod fals că a inventat felul de mâncare, precum și „dal makhani”, un fel de mâncare popular de linte care este, de asemenea, gătit cu unt și smântână.

Familia Gujral solicită despăgubiri în valoare de 240.000 de dolari, susținând, de asemenea, că Daryaganj a copiat designul site-ului Moti Mahal și „aspectul” restaurantelor sale.

„Nu poți lua moștenirea cuiva... Felul de mâncare a fost inventat când bunicul nostru era în Pakistan”, a spus Monish Gujral, director general la Moti Mahal.

Daryaganj - care a fost înființat relativ recent în 2019 - spune că regretatul său membru al familiei, Kundan Lal Jaggi, a colaborat cu Gujral pentru a deschide restaurantul Delhi în 1947, iar felul de mâncare a fost inventat acolo. Acest fapt îi dă dreptul de a revendica, de asemenea, crearea felului de mâncare, susține lanțul de restaurante.

Daryaganj a și dezvăluit pentru Reuters un document de parteneriat decolorat, scris de mână, înregistrat în 1949, pentru a-și susține argumentul.

Disputa a captat atenția întregii țări. Televiziunile difuzează emisiuni despre istoria felului de mâncare, iar rețelele sociale sunt invadate de dispute.

„Este un caz inedit, unic. Chiar nu știi cine a creat primul rețeta de pui cu unt. Instanța va fi presată și va trebui să se bazeze pe dovezi circumstanțiale”, a declarat Ameet Datta, avocat specializat în proprietate intelectuală la firma de avocatură Saikrishna & Asociații din India.

„Mărturiile oamenilor care pot lega marca de felul de mâncare pe care l-au consumat cu zeci de ani în urmă ar putea fi o dovadă critică”, a adăugat Datta.

Făcut cu bucăți de pui, gătite în oale de ceramică tandoor, amestecate într-un sos de roșii cu bulgări de smântână și unt, „puiul cu unt” s-a clasat pe locul 43 într-o listă cu „cele mai bune feluri de mâncare” din lume de către TasteAtlas, după cum au evaluat aproape 400.000 de utilizatori. A fost al doilea fel de mâncare indiană, după pâinea naan cu unt și usturoi. Cele două sunt adesea consumate împreună.

Cazul a fost audiat pentru prima dată de Înalta Curte din Delhi săptămâna trecută, iar următoarea audiere este programată pentru luna mai.

În România, vloggerițele Jamila (Geanina Staicu-Avram) și Laura Laurențiu s-au judecat în anul 2021 in cauza unei rețete de „eclere la tavă”. Procesul de la Tribunalul Bucureşti a fost deschis de Jamila, care a reclamat că în mai 2019, după ce a postat pe canalul său de Youtube o filmare în care prezintă o reţetă de ecler la tavă, Laura Laurențiu a raportat-o abuziv la Youtube susţinând că difuzarea încalcă drepturile sale de autor, întrucât reţeta de ecler la tavă îi aparţine şi este diferită total reţeta clasică de ecler.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri