De ce te-ai îndrăgosti, ca francez, de România?

Data publicării:
gabriel morin

În urmă cu un an şi jumătate, un articol cu titlul "Romania is not the land of the poor" a fost distribuit de peste 25.000 de oameni pe reţelele de socializare. Autorul, Gabriel Morin, un francez mutat la Bucureşti, s-a decis să devină unul dintre cei mai buni ambasadori ai ţării noastre. Săptămânal recomandă locuri şi evenimentele din Bucureşti şi organizează petreceri de zi în curtea Palatului Universul.

Îşi spune, nu fără ironie, străinul agramat. Adevărul este, însă, că francezul Gabriel Morin a învăţat limba română în doar doi ani. Are 26 de ani, iar în 2015 a venit în vacanţă la Bucureşti. A fost coup de foudre, aşa că a decis să rămână.

„Când am plecat din Franţa, toată lumea a fost surprinsă, colegii mei, prietenii mei, şi mă întrebau de ce te duci acolo, pentru că nu ai nimic de făcut, toată lumea pleacă de acolo pentru că nu are un job, şi le-am spus: Nu, nu este adevărat. Este foarte diferit de ce crezi tu! Și am ajuns aici şi am vorbit cu nişte români si am simţit că mulți români sunt ruşinaţi să fie români și să trăiască în România și asta este foarte trist, pentru că nu realizează potențialul şi spatiul liber ca să faci ceva interesant”, spune Gabriel Morin.

Francezul a descoperit că Bucureştiul este total diferit de cum apărea zugrăvit în ziarele din Hexagon. A simţit nevoia să spună tuturor părerea lui şi a scris un articol intitulat sugestiv "România is not the land of the poor" (România nu este tărâmul sărăciei). Textul lui a făcut carieră pe internet. A fost distribuit de peste 25.000 de ori. Aşa a ajuns Gabriel să scrie, săptămânal, un newsletter în care să promoveze oraşul lui Bucur.

„În fiecare săptămână mă uit peste tot, descopăr locuri noi, evenimente noi, artişti noi, toată scena locală, trebuie să scriu în fiecare săptămână în româna, trebuie să mă gândesc la gramatică, şi dă cu newsletter-ul, învăţ limba şi despre Bucureşti”, mărturisește francezul.

Pentru că nu stăpâneşte încă perfect limba română a creat şi o aplicaţie care te ajută să înveţi mai uşor o limbă străină. Mai ales vorbele de duh...greu accesibile unui străin.

Gabriel: Am învăţat multe cuvinte şi multe expresii: „Frate, frate, dar brânza e pe bani”, „ai gura cât o şură”, „Lasă vrăjeala”.

Lui Gabriel i s-a alăturat şi Mathiew, un alt francez stabilit de doi ani la Bucureşti. Acesta a vrut să cunoască România după ce s-a îndrăgostit de cărţile lui Mircea Eliade. A venit mai întâi în vacanţe, apoi a hotărât să se stabilească aici. De doi ani lucrează într-o corporaţie, însă în timpul liber se întâlneşte cu Gabriel şi îl ajută cu recomandări pentru newsletter.

„Mi se pare că acum în Bucureşti şi în România în general este plin de oportunităţi şi activitate culturală...deci aş vrea să rămân aici”, spune Mathieu Nogier, francez stabilit în București.

Dacă bucureştenii petrec trei zile şi trei nopti, Gabriel a decis să importe de la Paris moda petrecerilor de zi. Le organizează chiar în curtea Palatului Universul.

„În Paris mergeam la nişte petreceri în timpul zilei, în weekend, si mi-a fost dor de asta. Am vorbit cu oamenii de la Palatul Universul şi am dezvoltat conceptul ăsta si cred ca o să facem în fiecare duminică”, își propune Gabriel.

„E plin de entuziasm, de energie şi pentru el - un alt lucru pe care noi romanii ar fi bine să îl reînvăţam - pentru el totul este posibil. Nu prea înţelge cum este cu "nu"-ul”, sintetizează Alexandru Aron, cofondatorul unui spațiu de lucru.

„O petrecere de zi este o petrecere care începe la ora prânzului şi care se termină un pic înainte să mergi la culcare. Aşa poţi să mergi să te întâlneşti cu nişte prieteni, să dansezi un pic, să bei un pahar şi poţi să fii foarte bucuros şi la 10 te duci în pat şi poti sa incepi săptămâna fresh, proaspat şi bucuros”, explică Gabriel.

Este hotărât să mai rămână în România, cel puţin o perioadă. Vrea să stăpânească limba română, să cunoască oameni şi locuri noi.  Să trăiască... ca la 26 de ani, fără griji şi fără prejudecăţi.

„Am găsit o gaşcă de prieteni, am început să vorbesc limba un pic, am descoperit nişte locuri foarte mişto si am impresia că abia încep cei mai buni ani din Bucureşti pentru mine”, mărturisește francezul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri