O poveste de dragoste care durează de 60 de ani: „Când suntem împreună nu mă gândesc nicio clipă că s-ar putea întâmpla ceva rău”

Data actualizării: Data publicării:
doi batrani vazuti din spate merg tinandu-se de mana pe malul unei ape
Soții Kalatsos trăiesc de mai bine de 20 de ani pe insula Kastos, cea mai mică insulă locuită din Marea Ionică. Sunt căsătoriți de 60 de ani Foto: captură video Digi24

O viață pe insulă. Cine nu și-ar dori să trăiască așa? Experiența e și mai frumoasă dacă ai alături persoana iubită. De mulți ani, Jorgos și Kirke Kolastos își trăiesc visul pe insula Kastos, din Grecia. Ca în orice relație, au avut momente frumoase și momente mai puțin frumoase, iar acum se tachinează ca doi bătrâni, cum le place să spună. Și n-ar suporta să trăiască nici măcar o zi departe unul de celălalt. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Yorgos și Kirke Kolatsos strâng lemne de foc. Acest cuplu locuiește în Kastos, cea mai mică insulă locuită din Marea Ionică.

Kastos are o suprafață de numai șase kilometri pătrați. Dar este suficient de mare pentru cuplul Kalatsos, care și-a dorit să locuiască pe o insulă retrasă. Copiii și nepoții lor stau în Atena.

Cei doi sunt îndrăgostiți de peste 60 de ani. Acum el are 82 de ani și ea 84.

„Este o insulă. Nu e ca pe continent. Acolo iei mașina și poți ajunge oriunde. Aici, nu poți face asta. Dacă nu-ți place sau dacă te deranjează oamenii sau stilul de viață, nu-ți rămâne altceva decât să vinzi casa și să pleci”, spune Yorgos Kolatsos.

„Doar cu Yorgos mă simt în siguranță. Nu aș putea trăi nici măcar o zi aici în lipsa lui. Când suntem împreună nu mă gândesc nicio clipă că s-ar putea întâmpla ceva rău”, spune Kirke Kolatsos.

Insula cu doar 20 de locuitori

Pe insula Kastos locuiesc în mod obișnuit cam 20 de persoane - deși momentan sunt vreo 10 în plus din cauza pandemiei. E un loc unde nici nu există magazine.

Yorgos și Kirke trebuie să aștepte feribotul ca să primească tot ce nu pot crește în grădina lor sau nu pot pescui din mare.

Yorgos iubește pescuitul. Chiar și acum, îl face foarte fericit.

Ceea ce prețuiește cel mai mult sunt liniștea și atmosfera de pe insulă. Yorgos nu a regretat niciodată că s-a mutat aici împreună cu soția sa, acum 21 de ani.

Mâncarea, singurul motiv de neînțelegeri

Singurul motiv de harță în cuplu e mâncarea. În afară de asta, Yorgos și Kirke sunt într-o armonie perfectă. O reușită incredibilă, după 60 de ani de căsătorie.

„Cu mâncarea este dificil. El mănâncă doar câteva preparate. Nu-i place nimic condimentat sau picant. Mănâncă de parcă ar fi permanent la regim. Este o persoană foarte complicată, e tare ciudat. Dar are și părți bune”, mărturisește Kirke Kolatsos.

Celor doi le place să depene amintiri despre cele șase decenii petrecute împreună. Pe vremuri aveau mereu musafiri. Acum însă, din cauza pandemiei, nu trece nimeni pe la ei. Nu îi deranjează - se au unul pe celălalt. Au multe de vorbit și de glumit, inclusiv despre ei înșiși.

„Acum, după mulți ani petrecuți împreună, nu-i poți spune partenerului: ai îmbătrânit, nu-mi mai place de tine. Pe măsură ce timpul trece, devin importante alte lucruri: dragostea, căldura sufletească, empatia - toate acestea sunt importante și ne întăresc relația”, explică Yorgos Kolatsos care este secretul unei relații care să reziste în timp.

Yorgos și Kirke apreciază aceste calități unul la celălalt, cu atât mai mult acum. Știu că mulți oameni se luptă cu coronavirusul, iar pandemia le-a reamintit să prețuiască fiecare zi pe care o petrec împreună.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri