A murit creatorul de modă Marc Bohan, director artistic al casei Dior timp de 30 de ani

Data actualizării: Data publicării:
marc bohan
A murit creatorul de modă Marc Bohan, director artistic al casei Dior timp de 30 de ani. Foto: Profimedia

Creatorul de modă Marc Bohan, director artistic al casei Dior timp de aproape 30 de ani (1961-1989), a murit miercuri la vârsta de 97 de ani, a anunţat vineri celebra casă de modă franceză, deţinută de gigantul de produse de lux LVMH, relatează AFP.

"Timp de aproape 30 de ani, el a vegheat cu un infinit respect imensa moştenire creativă lăsată de Christian Dior, pe care a ştiut să o interpreteze atât în colecţiile sale haute couture, cât şi în cele pręt-a-porter", a declarat patronul LVMH, miliardarul Bernard Arnault, într-un comunicat transmis AFP și citat de Agerpres.

"Dacă această flacără vie a exigenţei creative şi artizanale franceze, pe care a menţinut-o cu răbdare, continuă să strălucească astăzi în întreaga lume, este în mare măsură datorită lui", a mai spus el.

Puţin cunoscută publicului larg, personalitatea sa a fost eclipsată de aceea, mai exuberantă, a succesorilor săi Gianfranco Ferré şi John Galliano.

Mai presus de toate, Bohan a permis casei franceze să se adreseze unor noi clienţi datorită lansării colecţiilor de pręt-a-porter pentru femei "Miss Dior", "Baby Dior" pentru copii şi "Dior Monsieur" pentru bărbaţi.

Născut la Paris pe 22 august 1926, Marc Bohan a fost pasionat de desen şi modă încă de la o vârstă fragedă, fiind încurajat de mama sa care era modistă.

El s-a alăturat casei Christian Dior în 1957, fiind responsabil cu crearea colecţiilor la Londra.

Prima lui colecţie,"Slim Look", pentru primăvara-vara anului 1961, a cunoscut un mare succes.

După plecarea sa de la casa Dior, în 1989, el a devenit director artistic al casei londoneze Norman Hartnell, până în 1992.

Pasionat de operă şi teatru, el a creat numeroase costume de scenă, colaborând mai ales cu Luchino Visconti.

Bohan a fost recompensat de două ori cu premiul "Dé d'Or", cel mai important premiu pentru un creator de modă, în 1983 şi 1988.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri