Alăptarea nocturnă creşte riscul de carii

Data publicării:
copii

Mulţi părinţi consideră că dinții de lapte nu trebuie neapărat trataţi, pentru că oricum se schimbă. Greşit, spun medicii. Copilul trebuie adus la cabinet încă din primul an de viaţă. Pe de o parte se va obişnui cu dentistul, iar pe de altă parte părintele va fi învăţat cum să îi îngrijească dantura.

Dr. Sofia Cornelia Zaharia, medic specialist stomatologie generală, competenţă pedodontie: „Ceea ce marea majoritate a oamenilor nu ştiu este faptul că această banală carie este totuşi o boală infecţioasă. Dacă la vârstă de 6 ani, când în mod normal avem numai dinţi de lapte şi încep să apară cei 4 molari de 6 ani, dacă acest eveniment se produce într-o cavitate bucală în care am deja carii pe dintîi de lapte automat se produce şi infectarea molarului de 6 ani şi sunt cazuri în care molarul de 6 ani nici măcar nu este complet erupt şi deja este cariat!”

Prevenţia începe chiar din timpul alăptării

Dr. Sofia Cornelia Zaharia, medic specialist stomatologie generală, competenţă pedodontie: „În primul an de viaţă e de preferat doar să utilizeze această compresă cu sau fără apă oxigenata din când în când dar pur şi simplu manevră această de îndepărtare a plăcii bacteriene şi a resturilor de alimente chiar dacă este vorba doar de cazeină din lapte pe care noi o îndepărtăm de pe dinţi este perfect pentru că acesta este substratul pe care se fixează bacteriile care produc carii.”

Fără paste de dinţi cu fluor până la 6 ani

După ce apar primii 4-6 dinţişori părintele poate folosi o periuţă de dinţi potrivită vârstei copilului.

Dr. Sofia Cornelia Zaharia, medic specialist stomatologie generală, competenţă pedodontie: „Pe piaţă există mai multe paste de dinţi, dar exclus utilizarea pastei de dinţi cu fluor pentru că un copil până la vârsta de 4-6 ani nu ştie să scuipe şi există riscul să înghită şi de aceea se recomandă pastele de dinţi fără fluor.”

Obiceiuri periculoase pentru dantura copiilor

Medicii avertizează că riscul de a face carii creşte şi dacă bebeluşul este alăptat noaptea, după vârsta de un an şi jumătate.

Dr. Sofia Cornelia Zaharia, medic specialist stomatologie generală, competenţă pedodontie: „În timpul nopţii nu se recomandă să se dea de mâncare copilului pentru că şi cantitatea de salivă este la jumătate şi nu se produce autocurățirea. Mamele practic consideră că dacă nu dau acea masă de noapte copilului îşi pierd oarecum legătură psihologică cu copilul numai că trebuie să înţeleagă că acea legătură va există pentru tot restul vieţii. Cu o masă pe care i-o administrezi în timpul nopţii şi care atât de multe dezavantaje aduce nu poţi să rupi ceva ce nu se poate rupe niciodată!”

Un alt obicei periculos este acela de a folosi aceleaşi tacâmuri sau de a bea apă din aceeaşi cană ori sticlă cu alţi copii sau cu părinţii. La fel de riscant este consumul de dulciuri, mai ales dacă dinții nu sunt spălaţi în primele 30 de minute.

Dr. Sofia Cornelia Zaharia, medic specialist stomatologie generală, competenţă pedodontie: „În intervalul 0-30 de minute se produc maxim de acizi care demineralizează dintele, deci dacă noi am consumat dulce şi după aceea stăm în pat şi ne odihnim jumătate de oră şi ne ducem după o jumătate de ora să ne spălăm pe dinţi o facem cu o eficiență redusă cel puţin la jumătate.”

Cele mai periculoase pentru dantură: dulciurile lipicioase, bomboanele, acadelele

Tocmai de aceea puteţi alege răul mai mic: mai degrabă îi daţi copilului deserturi mai multe o dată şi rar, decât porţii mici şi dese. Cele mai periculoase sunt dulciurile lipicioase, dar şi bomboanele şi acadelele.

Dr. Sofia Cornelia Zaharia, medic specialist stomatologie generală, competenţă pedodontie: „Un copil stă cam 25 de minute şi plimbă acea bomboană în cavitatea bucală şi este extrem de periculoasă pentru că, vă daţi seama, contactul în 30 de minute cu zahărul este dezastruos pentru smalţul dentar!”

În această categorie nu intră fructele şi nici mierea, cu o excepţie. Dacă este consumată că atare, cu linguriţă, nu în dulciuri sau ceai, copilul trebuie spălat pe dinţi cât mai repede.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri