Apicultura românească, în criză

Data publicării:
miere de albine

Mierea falsificată, plină de zahăr și de chimicale, este foarte nocivă pentru sănătate. Însă se vinde atât de ieftin încât tot mai multă lume o preferă, în detrimentul producției locale. Statisticile spun totul: un român consumă doar 500 de grame de miere anual, de 4 ori mai puțin decât alți europeni.

 

În anul 1957, profesorul Viaceslav Harnaj, împreună cu câțiva apicultori, a înfiinţat în România Asociația Crescătorilor de Albine, iar opt ani mai târziu a fost creat şi primul combinat apicol din lume care îi poartă numele. În anul 1974 s-a creat şi primul institut privat de cercetări apicole din Europa

În anii '70, apicultura românească era deja o mare industrie recunoscută peste tot în lume. Ţara noastră se număra printre marii producători mondiali de miere de albine, dar era şi un important exportator. Totul datorită unui singur om: profesorul Viaceslav Harnaj.

Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România: „A reuşit în România să creeze un sistem integrat, privind producţia, cercetarea, învăţământul ş.a.m.d, încât astăzi România este un model pentru toate ţările dezvoltate din punct de vedere apicol.”

România este pe locul patru în lume la efectivul de albine, producţie şi export. România produce în medie 23-24 de mii de tone de miere de albine. excepţie fac ultimii 3-4 ani, când schimbările climatice nu au favorizat această activitate.

Moştenirea profesorului a rămas. Exportăm în continuare miere de cea mai bună calitate, cu vânzări de zeci de milioane de euro. Producţia a scăzut însă dramatic, mai ales în ultimii ani. Specialiştii spun chiar că 2015 a fost cel mai calamitat an din ultimii 50 de ani, cu urmări grave asupra apiculturii şi în 2016. Vremea capricioasă şi consumul de pesticide în agricultură a dus la depopularea masivă a familiilor de albine.

Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România: „Legat de neonicotinoide, UE a interzis folosirea lor în Europa 2 ani de zile, a expirat acea perioadă. România a primit în acea perioadă la intervenţia agriculturilor şi a Ministerului derogare de a folosi în continuare aceste produse în tratarea seminţelor. Din păcate 90% din sămânţă a fost tratată şi între 150 de mii și 200 de mii de familii au fost depopulate sau moarte integral.”

Dumitru Căuia, apicultor: „A fost un an apicol sezon scurt ratat după mine anul ăsta. Pesticidul intră şi-n polen şi-n nectar. albina îl preia, îl aduce în stup, hrăneşte puietul îi mai rămâne peste iarnă ca rezervă. chiar dacă nu moare imediat, moare în decursul iernii. până în primăvară posibil să rămână cutia goală.”

Deşi exportăm miere de calitate, premiată cu aur la târgurile internaţionale, consumul intern este unul dintre cele mai scăzute din Europa. Potrivit statisticilor, românii mănâncă de patru ori mai puţină miere decât italienii şi francezii.

Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România: „Aici cred că avem şi noi ca asociaţie, dar şi guvernanţii de făcut mai mult pentru a promova aceste produse dat fiind faptul că mai mult de jumătate din produsele apicole româneşti şi mă refer aici în mod deosebit la miere s a exportat.”

Dr. Cristina Mateescu, preşedinte Comisia Ştiinţifică de Apiterapie a Apimondia: „Acum s-a ajuns cam la 500 de grame.”

Aşa stau lucrurile, deşi toata lumea ştie cât de benefică este miere pentru sănătate.

Dr. Cristina Mateescu, preşedinte Comisia Ştiinţifică de Apiterapie a Apimondia : „De multe ori când avem câte o palpitaţie, este bine să luăm o linguriţă de miere şi ne liniştim. Este foarte bun în afecţiunile hepatice. Mierea se foloseşte şi în tratamente externe. În multe state din lume la tratamentul arsurilor, mierea oferă rezultate foarte bune prin cicatrizarea pe care o produce.”

În schimb, alegem să consumăm produse false, pline de zahăr, doar pentru că sunt mai ieftine.

Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România: „Din păcate economia de piaţă e bine că permite faptul că se aduce din ţări extracomunitare vezi China, Argentina, Mexic, produse care nu întotdeauna sunt de cea mai bună calitate. Produsele care se importă vin la preţuri derizorii, undeva la un dolar sau sub un dolar.”

Cei mai mulţi români nu ştiu că produsele contrafăcute le-ar putea pune sănătatea în pericol.

Dr. Cristina Pavel, medic apifitoterapeut: „Au echivalent cu un consum de zahăr!!!! Nu este un dulce natural, suprasolicită corpul, produc acidoză, acidifică şi predispun la apariţia foartor multe boli.”

Adică obezitate, diabet boli de inimă, alergii, cancer de colon şi lista poate continua. Deşi atât mierea naturală cât şi cea falsificată sunt dulci, efectele asupra corpului sunt diferite.

Dr. Cristina Pavel, medic apifitoterapeut: „La miere noi avem glucoză şi fructoza, la zahăr avem zaharoză care face să crească foarte foarte repede glicemia după care este rapid metabolizată şi scade la fel de rapid.”

Specialiştii spun că doar testele de laborator pot confirma compoziţia reală şi că omul obişnuit nu poate verifica acasă produsul cumpărat.

Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România: „Toate acele metode empirice cu bula de aer sunt lucruri care nu sunt reale şi în sensul că şi o miere falsă poate să facă acele bule pentru că noi am verificat la laborator cu miere din zahăr şi exact acelaşi comportament îl are.”

Teodora Colţea, doctor biolog, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură: „Au fost mai multe cazuri în special falsificată cu glucoză industrială, dar au fost cazuri şi de miere falisficată cu sirop de zahăr invertit artificial, au fost destule cazuri cel puţin în ultimul an.”

Soluţia ar fi să cumpărăm şi să consumăm miere de la producătorii locali. În felul acesta, nu doar că am încuraja economia locală, dar am reduce şi aglomeraţia din spitale.

Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România: „Sunt convins că şi românii vor consuma acest miracol alimentar nutritiv, încât apicultura să se menţină la un nivel ridicat aşa cum este recunoscută pe plan mondial şi cum sunt recunoscuţi prin profesionalismul lor apicultorii din România!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri