Cât de des trebuie să schimbăm aşternuturile

Data publicării:
pat asternuturi cearsaf
Foto: Shutterstock

Ne petrecem mai mult de o treime din viaţă în pat. Loc în care se pot dezvolta foarte multe bacterii şi ciuperci, care ne vor afecta starea de sănătate, este concluzia microbiologului Universităţii din New York.

Este bine să schimbăm lenjeria de pat cel puţin o dată pe săptămână, spune un microbiolog american. Şi să o spălăm la peste 60 de grade Celsius. În caz contrar, ne putem trezi cu alergii şi boli respiratorii.

În fiecare an, în timp ce stau în pat, oamenii produc aproximativ o sută de litri de transpiraţie. Iar atunci când temperatura din cameră este ridicată şi nivelul de umiditate este crescut, în saltea apare un mediu perfect pentru culturile fungice.

De altfel, pernele care au între un an jumătate şi 20 de ani vechime pot conţine 4 până la 17 specii diferite de ciuperci.

La toate astea se adaugă şi celulele de piele moarte, bacterii şi alte secreţii pe care le avem.

Pentru că acarienii sunt foarte aproape de nas şi gură, ne-am putea trezi că strănutăm sau ne doare în gât, chiar dacă nu avem alergii, explică specialistul. În timp, putem ajunge la boli mai grave, cum ar fi astmul.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.  Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri