Cauzele durerilor de spate

Data publicării:
dureri spate

Cel puțin unul din 10 oameni suferă de lombalgii, adică are dureri în partea de jos a spatelui, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani și australieni desfășurat în 187 de țări. Nu ne-am gândi însă că lipsa de hidratare, tocurile prea înalte ori prea joase, dar și problemele cu rinichii se numără printre vinovații pentru apariția durerii. 

 

Potrivit statisticilor, cei mai multi oameni lipsesc de la muncă din cauza durerilor de spate. Cine s-ar gândi că în spatele acestei afecțiuni stă consumul redus de apă? Potrivit medicilor, deshidratarea cronică afectează toate țesuturile!

Dr. Delia Simion, medic specialist reumatologie: „Încep să sufere mai rapid decât ar trebui și mai amplu, modificări degenerative: să se fisureze, să le scadă înălțimea, să se deplaseze și în consecința vor apărea conflictele mecanice cu rădăcinile nervoase și cu ligamentele din jur!”

Procesul se accentuează la o persoana care fumează sau bea alcool în cantități mari și în mod constant.

O altă cauză necunoscută pentru apariția durerii de spate este stresul.

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală: „Stresul cotidian se manifestă ca și contractură musculară involuntară. Pe de altă parte este vorba de stresul legat de hormonul stresului cortizon. Cortizonul este un hormon pro inflamator, creează o inflamație la nivelul musculaturii, exact senzația este aceeași cu a febrei musculară.”

Dr. Delia Simion, medic specialist reumatologie: „Exista somatizări în toate sferele, practic mintea noastră poate construi orice boală și într-adevăr la fiecare există un punct slab. Unii, atunci când sunt foarte obosiți sau încărcați fizic nu mai pot mânca sau simt greață, alții simt diverse dureri.”

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală: „Am cunoscut foarte mulți pacienți care dintr-o afecțiune reală au ajuns să aiba nu neapărat o afecțiune imaginară, dar să rămână cu o durere amprentată. Se așezau la birou și apărea durerea.”

Dr. Delia Simion, medic specialist reumatologie: „Atunci când suntem stresați, suprasolicitați, hormonii noștri de stres ne fac să percepem orice durere mult mai intens și uneori sa reacționăm supradimensionat la ea, ceea ce ne va duce și la mecanisme de adaptare deficitară.”

De aceea, o simplă gripă poate debuta cu..dureri de spate.

Dr. Delia Simion, medic specialist reumatologie: „Se eliberează niște substanțe numite pirogene, cele care ne fac să avem febra, dar în acelasi timp irită și nervii care transmit impulsurile de durere și așa se întâmplă ca mai întâi simțim durerile de spate înainte de alte zone.”

Sănătatea spatelui este strâns legată de fiecare pas pe care-l facem! Încâlțămintea pe care alegem să o purtăm ne poate menține coloana sănătoasă sau dimpotrivă, ne poate îmbolnăvi!

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicala: „Am paciente care vin cu suferinta la nivelul coloanei lombare fara sa isi imagineze ca o incaltaminte care are un toc exagerat poate sa predispuna la dureri lombare.”

O soluție ar fi ca femeile să calculeze înălțimea tocului care li se potrivește.

Diana Petrescu, brand manager al unui magazin de încălțăminte: „Avem nevoie de 2 rigle obișnuite și o să o rog pe domnișoara să ridice un pic piciorul, important e să își țină laba piciorului relaxată, o să sprijinim o riglă de vârful degetului și de pernițe si cu celălaltă o punem perpendicular de la călcâi și vedem unde se intersectează. La dânsa e undeva la un 8cm.”

Înălțimea tocurilor schimbă centrul de greutate al corpului.

Diana Petrescu, brand manager al unui magazin de încălțăminte: „Este important ca centrul de greutate să îi pice pe mijloc, astfel să nu aibă tendința să se duca în spate în timp ce merge, neforțând nici genunchii și nici spatele.”

Încălțămintea cu talpă plată este la fel de periculoasă pentru sănătatea spatelui precum tocurile înalte, spun medicii.

Potrivit specialiștilor, înălțimea ideală a tocurilor, indiferent că vorbim despre femei sau bărbați, este de 2-3 cm.

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală: „Pot să fie discopatii, suferințe ale discului, adică a acelui amortizor care se deplasează dintre vertebre, rămâne în poziția aia și în anumite situații herniat fiind, trebuie îndepărtat chirurgical.”

Alteori însă, o durere de spate are drept cauze probleme mai grave de sănătate, cum ar fi de exemplu, o pneumonie.

Dr. Delia Simion, medic specialist reumatologie: „Atunci când ne doare spatele între omoplați, mulți dintre noi spun că au ridicat ceva sau au muncit poate cu brațele mai mult, dar dacă se asociază această durere cu tuse cu dificultate în respirație, sau cu febră, atunci trebuie să vă duceți la un medic pentru un consult, deoarece poate fi vorba de o pneumonie.”

În schimb o durere în zona lombară poate ascunde probleme ale rinichilor.

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală: ”În orice poziție stă pacientul, îl doare la fel de îngrozitor, timp în care în durerea lombară contează foarte mult poziția.”

În cele mai multe cazuri durerile de spate sunt cauzate de poziția incorectă pe scaun, de lipsa mișcării sau de hernia de disc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri