Colesterolul bun distruge o industrie farmaceutică de 30 de miliarde de dolari

Data publicării:
flacon sange

Compania CSL, specializată în biotehnologie, este pe cale să dea lovitura. A descoperit o metodă simplă de diminuare rapidă a colesterolului rău din sânge. Arma este colesterolul bun, care poate fi extras din ce rămâne de la fabricarea tratamentelor pentru pacienţii cu hemofilie.

Colesterolul bun este mai apoi administrat pacienţilor prin perfuzii. Un colesterol ridicat înseamnă un risc foarte mare pentru sănătate: arterele se îngroaşă, se formează cheaguri de sânge care pot conduce, într-un final, un atac de cord. Dacă se va dovedi viabil, noul tratament al celor de la CSL va dizolva nu numai cheaguri de sânge, ci şi profiturile marilor companii farmaceutice.

Medicamentele anticolesterol formează o piaţă uriaşă, estimată de IMS Health la 33 de miliarde de dolari anul trecut. Greii farmaceutici Pfizer şi AstraZeneca au avut profituri de peste un miliard de dolari pentru medicamentele anticolesterol Lipitor şi Crestor. Dar tratamentele existente nu acţionează însă nici la fel de rapid, nici la fel de eficient ca terapia australienilor.

Dacă va avea succes comercial, compania australiană ar putea câştiga lejer jumătate de miliard de dolari în primii cinci ani. Profitul nu va fi prea mare la început, pentru că banii vor merge pentru acoperirea cheltuielilor de cercetare. Până atunci, însă, compania câştigă tot mai multă încredere din partea investitorilor la bursă. Acţiunile CSL au urcat cu 26 la sută anul acesta. Descoperirea CSL vine pe un teren favorabil.

Doi giganţi farmaceutici - Roche şi Pfizer - au renunţat la studiile pe care le făceau asupra unor noi medicamente anticolesterol pentru că substanţele create aveau efecte adverse prea riscante. Dar CSL nu a rămas fără concurenţă. Alte două mari companii farmaceutice, Merck şi Eli Lilly, au în faza de cercetare diferiţi compuşi care s-ar putea transforma în medicamente inovatoare. Aceste studii s-ar putea finaliza chiar înainte ca CSL să-şi lanseze noua terapie pe piaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri