Cum să mâncăm de toate la masa de Crăciun fără să suferim mai târziu. Prima regulă: începem de acasă

Data publicării:
De Crăciun găsim, în general, pe masa românilor, indiferent de regiune, caltaboș, lebăr, tobă, piftie, șorici, jumări, salată de boeuf, icrele de crap/știucă, brânză telemea, castravete, roșii ori friptura de porc la tavă preparată în sos de vin alb și mai ales sarmale. Desigur, desertul cel mai întâlnit este cozonacul. În Moldova se face cu foarte multă smântână și unt, iar anumite părți din Ardeal îl regăsim cu mult mac.
De Crăciun găsim, în general, pe masa românilor, indiferent de regiune, caltaboș, lebăr, tobă, piftie, șorici, jumări, salată de boeuf, icrele de crap/știucă, brânză telemea, castravete, roșii ori friptura de porc la tavă preparată în sos de vin alb și mai ales sarmale. Colaj foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu/ Cornel Putan

Există soluții să mâncăm de toate la masa – sau mesele – de Crăciun, fără să ne supărăm gazdele și fără să ne fie rău mai târziu sau să ne îngrășăm. Laura Ene, medic diabetolog și nutriționist, are câteva sfaturi. Primul e să începem să mâncăm de acasă, iar al doilea – să ne îmbrăcăm în haine strâmte.

Dacă suntem suficient de atenți, putem să ne bucurăm de toate bunătățile de Crăciun fără să ajungem la camera de gardă. Riscă acest lucru mai ales cei care au ținut postul acesta prelungit”, spune medicul.

Eu am câteva trucuri sociale pe care le folosesc de fiecare dată, nici să nu supăr gazda, dar nici să îmi supăr eu stomacul și cântarul. Farfuria de aperitive ar trebui să fie plină, mai ales că e o farfurie mică. Aleg să nu ajung flămândă la mesele de sărbători, pentru că atunci îmi va fi greu să aleg cu măsura potrivită. Îmi aleg câte o porție din ceea ce e special de sărbători, nu alimente care se pot consuma în tot restul anului”, a spus Ene.

Medicul spune că cel mai ușor aliment de pe masa de Crăciun e pifia, dar nu recomandă ca aceasta să fie mâncată cu pâine, tocmai pentru a mânca mai puțină.

Sarmalele ar trebui să fie mâncate cu iaurt sau smântână degresată, cu multă varză.

Sarmalele nu sunt deloc un aliment nepotrivit, nici pentru copii, atâta timp cât nu sunt făcute cu grăsime, cu carne tocată grasă, ci cu o pulpă de porc tocată în casă ”, a explicat ea.

Medicul recomandă să mâncăm „două, trei, patru sarmale, depinde cât sunt de mici” în cazul adulților și cel mult două în cazul copiilor.

Aș renunța la mămăligă, pentru că s-ar putea să fie pe masă și o porție de ceva dulce foarte bun. Și atunci, în loc de a-mi prăpădi caloriile pe mămăligă, prefer o prăjitură bună de casă. Asta e al doilea truc, să alegi doar ce te inspiră și ce e total diferit pe masa de Crăciun”, mai spune medicul.

Ene spune că o regulă importantă e să nu ajungi flămând la o masă îmbelșugată, mai ales dacă ești obosit. Așa că sfatul ei este să mâncăm o felie de cozonac sau o felie de pâine cu tobă sau alt produs specific sărbătorilor, pentru a da timp creierului să perceapă că am mâncat, iar acest lucru ne va ajuta să alegem cu moderație ce mâncăm la masa de Crăciun.

Un alt sfat important este să mergem la masă îmbrăcați în haine fixe, pentru că în felul acesta ne vom da imediat seama când am mâncat suficient.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri