Cum se tratează afecțiunea care dă instabilitate coloanei vertebrale

Data publicării:
spondilolistezis_sanador Articol susținut de SANADOR

Coloana vertebrală este formată din 33 vertebre și are rolul de a susține greutatea corpului și a capului și de a proteja măduva spinării. Chiar dacă este o structură anatomică flexibilă, vertebrele sunt, în mod normal, stabile. Anumiți factori pot însă provoca alunecarea vertebrelor una față de alta, cu consecințe nefaste pentru starea persoanelor afectate.

Procesele degenerative care afectează coloana vertebrală, sporturile solicitante, traumatismele, obezitatea, creșterea rapidă din perioada pubertății și anumiți factori genetici pot favoriza alunecarea vertebrelor, afecțiune care poartă numele de spondilolistezis. Orice segment al coloanei poate fi afectat de spondilolistezis, însă, cel mai des, boala apare în zona lombară. Persoanele afectate au durere de spate care se intensifică la aplecare sau statul prelungit în picioare, senzație de încordare sau de amorțire și dificultatea de a menține postura.

Persoanele cu spondilolistezis trebuie să meargă cât mai repede la medic, pentru că alunecarea vertebrelor poate afecta țesuturile moi înconjurătoare și se poate complica, producând durere cronică, îngustarea canalului vertebral, fracturi vertebrale, tulburări motorii sau senzoriale, leziuni temporare sau permanente ale nervilor spinali și sindromul de coadă de cal. Acesta reprezintă o urgență medicală în care pot apărea tulburarea funcției senzitive și motorii a membrelor inferioare, incontinență urinară și fecală și disfuncție sexuală.

Medicul confirmă diagnosticul de spondilolistezis după efectuarea unor investigații imagistice care pot evidenția alinierea anormală a vertebrelor, fracturile și leziunile de disc și de părți moi asociate, ca radiografia coloanei vertebrale, tomografia computerizată și examenul RMN. În cazurile în care deplasarea vertebrei nu este prea mare, medicul nu indică tratamentul chirurgical, ci medicamente împotriva durerii, repaus, kinetoterapie și purtarea unui corset lombar care să limiteze mișcarea vertebrelor. Pentru ameliorarea durerii, poate recomanda și injecții cu steroizi în zona afectată.

Atunci când spondilolistezisul este sever și provoacă dureri atroce, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală de neurochirurgie, numită decompresie spinală, cu fuziune sau fără. Aceasta constă în eliminarea unei porțiuni de disc sau de os din vertebrele afectate, astfel încât nervii să nu mai fie presați și durerea să dispară. Pentru tratamentul spondilozistezisului, medicul poate recomanda și operația de fuziune a vertebrei care a alunecat cu cea de dedesubt. Fuziunea se realizează cu tije metalice, șuruburi sau grefe osoase, rezultatul fiind o singură vertebră, stabilă.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii de diagnosticare și tratament complete, care includ investigații cu echipamente de ultimă generație, ca aparatele RMN cu magnet cu putere 3T, care asigură imagini de înaltă rezoluție și timp redus de examinare. Dacă este nevoie de intervenție chirurgicală, pacienții au acces la o echipă de neurochirurgi de excepție, cu experiență în realizarea de operații pentru spondilolistezis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri