Deși peste 70% dintre copii au carii, foarte puțini părinți îi duc la dentist

Data publicării:
periuta pasta de dinti

La Spitalul Marie Curie din Capitală, copiii învață cum să se spele corect pe dinți. Dar regulile de bază trebuie să le ştie de la părinţi, spun specialiştii.

„Când au ieşit primii dinţişori, am învăţat-o eu, i-am arătat eu cum să se spele, pe urmă, când a crescut ea, se spală singură”, spune o mămică.

În ţara noastră, trei la sută dintre minori merg la stomatolog pentru control şi asta o singură dată pe an.

„Ştie că trebuie să fie curat şi să nu miroasă guriţa ca a lui tataie. Şi să nu cadă dinţii la fel. De aia se spală mereu pe dinţi. Dimineaţa şi seara. Câteodată mai este nervos, şi mai fuge”, povestește o bunică.

Este o problemă sistemică deoarece prevenţia dentară în România a fost mutată de la instituţiile de stat în privat şi automat fiecare privat, ca şi noi, facem acţiuni, dar care nu au acelaşi impact şi coordonare ca o campanie naţională a statului român. Deja copilul trebuie obişnuit cu medicul dentist de la vârsta de trei ani”, spune Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Chiar şi dinţii bebeluşilor ar trebui spălaţi, atenţionează medicii stomatologi.

Realitatea este că trebuie să ne spălăm de două ori pe zi, cel mai important fiind seara, când nu trebuie să mai mâncăm nimic. Ei consideră că dacă dinţii de lapte se schimbă, nu trebuie îngrijiţi la fel, dar nu. Trebuie îngrijiţi la fel, atât cu periajul, periuţa şi pasta de dinţi, cât şi cu mijloacele ajutătoare, aţa dentară şi apa de gură”, spune Diana Diaconu, medic pedodont.

Teoria este cunoscută, dar nu toți o aplică. Medicii stomatologi recomandă schimbarea periuței de dinţi o dată la trei luni, iar ultimele studii arată că românii o schimbă o dată la un an și jumătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri