Doctorul Radu Zamfir, o nouă misiune de salvare. Medicul a participat la o prelevare de organe

Data publicării:
zamfir-1

Împreună cu o echipă de medici de la Spitalul Fundeni, Radu Zamfir a venit la Cluj-Napoca pentru a preleva ficatul unui pacient pentru un transplant. De această dată, medicii au călătorit cu un avion de linie.

„Cum a fost să reveniţi în Cluj?”, a fost întrebat medicul Radu Zamfir. „Familiar”, a răspuns el. Doctorul a purtat costumul de motociclist. Acelaşi despre care a spus că i-a salvat viaţa în accidentul din Apuseni.

Operația la care a participat s-a încheiat cu succes.

Ficatul a fost prelevat de la un bărbat în vârstă de 50 de ani, victimă a unui accident de circulație, care intrase în moarte cerebrală. Interevenția a durat aproximativ o oră, după care medicul Radu Zamfir a plecat spre Capitală, tot cu un avion de linie.

Nu a fost prelevat însă doar ficatul. De fapt, au lucrat două echipe venite de la Bucureşti şi două din Cluj-Napoca.

Medicii de la Institutul Clinic de Transplant și Urologie din Cluj-Napoca au prelevat rinichii, o altă echipă de medici clujeni corneea, iar specialiști de la Institutul Fundeni au prelevat și un os tendon.

Organele prelevate astăzi dau șansa la o nouă viață la opt persoane. „Totul a decurs foarte bine, foarte repede în aşa fel încât în noaptea asta undeva în jur de 8-9 persoane vor avea o nouă şansă la viaţă”, a declarat doctorul Dan Luscalov, coordonator regional de transplant în Transilvania.

Rinichii vor schimba în bine viaţa a doi oameni, unul din judeţul Cluj, celălat din Bihor. Corneea şi ficatul au fost aduse la spitale din Bucureşti.

Bărbatul de la care au fost prelevate organele a fost victima unui accident de maşină. „Pe trecerea de pietoni din faţa casei l-a lovit un individ care avea alcolemie în sânge 0,36. A fugit de la locul accidentului, deci nu a stat să îi acorde… sau să sune la ambulanţă”, a povestit fiul victimei.

Pentru că medicii nu l-au putut salva, familia a hotărât să-i ajute pe alţii să trăiască.

„Am zis că dacă nu l-am putut salva pe el - şi el ar fi vrut asta - să salvăm pe alţii”, a declarat soția.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri