Frigiderul poate deveni un focar de infecție

Data publicării:
frigider

Frigiderul, atât de util în orice casă, este şi o gazdă ''primitoare'' pentru bacteriile iubitoare de frig, cum ar fi salmonela, E.coli sau listeria. Dacă alimentele sunt depozitate necorespunzător şi nu este respectată temperatura de păstrare, aceste microorganisme se pot înmulţi cu uşurinţă şi vă puteţi alege cu toxiinfecţii alimentare, dar şi alte complicaţii.

Nu aşezaţi mâncărurile gătite şi vegetalele în acelaşi compartiment. Fructele şi legumele trebuie păstrate în sertarul special, dar nu împreună. Legumele se pot îngălbeni dacă stau lângă fructe. În plus, ar fi bine să le spălaţi înainte de a le depozita şi să nu le puneţi în pungi de plastic, pentru că se vor strica mult mai repede.

Lămâile, vinetele şi ardeii se păstrează cel mai bine în pungi de hârtie, iar dacă vă place ardeiul iute şi vreţi să îl aveţi mai mult timp, scoateţi-i seminţele înainte de a-l pune în frigider. Roşiile, în schimb, îşi pierd din aromă dacă le ţineţi în frigider. Cel mai bine stau într-un loc răcoros precum cămara. La fel ceapa, usturoiul şi cartofii.

Pe uşa frigiderului, o zonă mai puţin rece, puteţi depozita brânza, untul şi iaurtul. Ouăle, în schimb, nu se păstrează pe uşa frigiderului, aşa cum aţi crede. Ar fi mai bine să le lăsaţi în ambalajul lor de carton în cea mai rece zonă, adică în partea inferioară a frigiderului. Ele pot fi consumate în 4-5 săptămâni, iar dacă sunt fierte, în cel mult o săptămână.

Carnea proaspătă se ţine pe raftul cel mai de jos, dar aveţi grijă să o preparaţi cât mai repede. Puiul şi curcanul pot fi păstrate cel mult două zile în frigider, iar carnea proaspătă de vită, porc sau miel până la 5 zile.

După ce aţi gătit, nu uitaţi să lăsaţi mâncarea la răcit cel puţin o oră. Nu o puneţi niciodată caldă în frigider. Nu pentru că s-ar defecta frigiderul, acesta este un mit. Mâncarea este cea care se va strica mai repede. În plus, puneţi-o la rece neapărat acoperită cu un capac. În acest fel, mirosul mâncării nu se va răspândi în tot frigiderul. Există două produse eficiente şi ieftine care captează mirosurile din frigider: bicarbonatul de sodiu şi lămâia.

O altă regulă, conform Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite, este să nu păstraţi mâncărurile gătite în frigider mai mult de 3-4 zile. Dacă plănuiţi să le consumaţi după această perioadă, cel mai bine este să le congelaţi. Astfel pot fi consumate în următoarele 3 luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...