Ingredientul din parfumuri de care trebuie să ne ferim

Data actualizării: Data publicării:
parfum miros placut
FOTO: shutterstock

Acasă, la serviciu, în maşină, în restaurante - peste tot suntem înconjuraţi de produse menite să dea o aromă plăcută mediului în care trăim, dar asta ne poate îmbolnăvi, spun medicii. De altfel această este una dintre cauzele înmulţirii alarmante a cazurilor de alergii. Care sunt cele mai periculoase substanţe din produsele parfumate, dar şi cât de sigure sunt variantele naturale aflăm chiar acum.

Ştiaţi că oamenii îşi pot aminti un miros cu o acurateţe de 65% chiar şi după mai mulţi ani, în timp ce memoria vizuală ne poate „lăsă" imediat? În plus, circa 75% din emoţii sunt declanşate de mirosurile plăcute. Asta pentru că oamenii au până la 6 milioane de celule care detectează aromele. Nu este de mirare că producătorii adaugă parfum în orice. Astfel profitul lor este înfloritor, dar nu acelaşi lucru putem spune despre sănătatea noastră.

„În momentul în care noi vedem că se vinde hârtie igienică sau praf de spălat cu miros de iasomie, fiţi serioşi! Nu există aşa ceva! Se pun arome sintetizate în mod chimic în laboratoare”, spune Angela Laur, medic primar dermatolog şi aromo-terapeut .

„Cu cât ne expunem mai mult la parfumuri, cu atât creşte mai mult riscul de a face reacţii adverse”, afirmă Andreea Merticariu, medic specialist dermato-venerologie.

Principalul risc asupra sănătăţii este reprezentat de apariţia alergiilor.

„Pentru că parfumurile sunt printre cele mai alergizante substanţe. Sunt numărul 1 în ceea ce priveşte dermatită de cauza cosmetică, dar şi printre primele 10 în ceea ce priveşte alergia în general. La diferite substanţe”, avertizează Andreea Merticariu, medic specialist dermato-venerologie.

„Noi le avem în teste şi se numesc parfumuri amestec, parfumuri amestec 1, parfumuri amestec 2, dar sunt nişte denumiri foarte chimice, pe care le putem găsi - dar medicul vi le da scrise - pe ingredientele parfumurilor noastre din comerţ”, spune Monica Schifirnet, medic primar alergologie şi imunologie clinică.

Dacă nu aveţi încă alergii ar fi totuşi bine să evitaţi unele substanţe parfumate, cum ar fi lyralul.

„Lyralul ar trebui menţionat, pentru că mulţi oameni pot să facă alergie la acest produs  şi se găseşte extins în compoziţia parfumurilor cum pot să dăuneze aceste substanţe? În primul rând ele dau o dermatită alergică de contact alergia se produce nu la prima utilizare a parfumului, ci la utilizările consecutive”, afirmă Andreea Merticariu, medic specialist dermato-venerologie.

Lyralul se găseşte atât în parfumul personal, cât şi în aproximativ 35% dintre produsele cosmetice frumos parfumate.

„Alte componente ale unui parfum care pot să determine leziuni ale pielii sunt psoralenii. Psoralenii sunt substanţe care cresc sensibilitatea pielii la soare! După parfum, dacă te expui la soare, poţi să faci leziuni pe piele 32.03 în general produsele de bună calitate au un conţinut limitat de psoralen. Au început să fie scoşi. Dar se pot întâlni accidental în produse de calitate mai slabă”, spune Andreea Merticariu, medic specialist dermato-venerologie.

Aici vorbim în special de parfumurile contrafăcute, ale căror ingrediente nu pot fi niciodată sigure, dar şi de parfumurile foarte ieftine.

„În primul rând aromele calitative şi aromele naturale costă. Şi costă mult. Pentru a obţine un litru de ulei esenţial de trandafir sau de neroli sau de iasomnie avem nevoie între 3 şi 5 tone de petale de flori deci 3-5 tone de flori culese manual deci e un proces destul de costisitor”,spune Angela Laur, medic primar dermatolog şi aromo-terapeut.

De aceea, primul pas pentru a deosebi o aromă naturală de una artificială este preţul, deşi nu întotdeauna este relevant. Fiţi atenţi şi ce scrie pe eticheta.

„Contează foarte mult şi cum se aplică produsul dacă aplicarea este de lungă durata, cum este în cazul parfumului care rămâne pe piele, cu atât avem un risc mai mare de dermatită faţă de un produs care se îndepărtează rapid de pe piele. Aici am putea vorbi despre săpun parfumat”, afirmă Andreea Merticariu, medic specialist dermato-venerologie.

„În momentul în care noi punem pe piele un produs cosmetic, un parfum, ulei volatil sau inhalăm o substanţă aromată, un parfum, un ulei volatil, fie un spray deodorant, toate aceste substanţe active din acest produs în stare nemodificată ajung în sângele nostru şi în sistemul limfatic cu cât mai multe chimicale sunt în acel produs, cu atât acele chimicale ne invadează corpul şi cresc probabilitatea dezvoltării reacţiilor alergice”, adaugă Angela Laur, medic primar dermatolog şi aromo-terapeut.

Dacă vreţi să fiţi siguri ce conţine parfumul, puteţi să îl preparaţi singuri. Este mai ieftin şi mai sănătos.
„În cazul în care avem un ulei de jojoba ca şi baza dacă vrem să facem un parfum, pentru că el nu are niciun fel de miros şi este considerat un conservant ideal şi în baza de jojoba adăugăm uleiurile volatile care ne plac”, spune Angela Laur, medic primar dermatolog şi aromo-terapeut.

Persoanele predispuse la alergii pot avea reacţii chiar şi la uleiurile esenţiale pure.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai folosiţi parfum, săpun, detergenţi de rufe sau odorizante pentru camera. Încercaţi să le evitaţi pe cele care conţin doar substanţe sintetice sau să le înlocuiţi cu unele naturale.

Substanţe de evitat:
- cinnamic alcohol
- cinnamic aldehyde
- hydroxycitronellal
- lyral
- citral
- farnesol
- citronellol
- hexyl cinnamic aldehyde
- coumarin)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri