Patru piloţi conduc „ambulanţa aerului'”, o alternativă umanitară pentru misiunile de urgenţă

Data publicării:
ambulanta aer

Patru piloţi au pus bazele unei asociaţii prin care vor să vină în sprijinul bolnavilor pentru care timpul nu aşteaptă. S-au antrenat să facă două lucruri: să piloteze avioane şi să salveze vieţi. Acum sunt la început de drum: au doar un cont de e-mail şi un număr de telefon, însă până la sfârşitul anului vor să aibă propria aeronavă. „Ambulanţa aerului” va fi un succes, spun ei, dacă măcar o viaţă va fi salvată.


Cosmin Petrescu are 27 de ani, a primit licenţa de pilot în urmă cu un an, şi este preşedintele Asociaţiei Piloţilor Umanitari, pe care a fondat-o împreună cu alţi trei prieteni. „Ideea a pornit după un caz din toamna anului 2012, când un bebeluş nou-născut, cu malformaţii cardiace, a avut nevoie de transport medical la Hanovra, în Germania. Moment în care părinţii au trebuit să plătească o sumă foarte mare, aproximativ 10.000 de euro, pentru a-şi transporta bebeluşul la operaţie”, explică pilotul.

Alături de colegii săi, a aflat că în România în fiecare an alţi 150 de copii sunt în astfel de situaţii. Aşa s-a născut Asociaţia, care are acum doar un număr de telefon şi un cont de e-mail. „Urmează cât de curând să deschidem şi contul bancar şi sa ne punem pe treabă: strângere de fonduri şi efectuarea de misiuni propriu-zise”, mai spune Cosmin.

Ca să poată salva vieţi, au nevoie de o aeronavă, doar că preţurile încep de la 500.000 de euro şi pot ajunge la 5 milioane de euro. Care ar fi soluţiile de finanţare? „Vom începe cel mai probabil prin donaţii de la oameni simpli. Ne referim aici la 2%, la oameni care se gândesc la a ajuta alţi oameni, deci practic donaţii şi sponsorizări din mediul privat, poate chiar şi de la instituţii de stat, poate chiar fonduri europene”, arată tânărul pilot.

Dacă vor avea succes, va lua astfel naştere un nou serviciu de ambulanţă pe calea aerului. „Se simte nevoia unui serviciu air ambulance în România”, spune el.

Cei patru tineri au participat până acum în total la 30 de curse în care s-au realizat transporturi aeriene de urgenţă şi speră că, până la sfârşitul anului, datorită asociaţiei lor, să fie salvată cel puţin o viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri