Prea mici pentru porţii aşa mari. Cum calculăm cantitatea de mâncare potrivită copiilor

Data publicării:
Government Assistance Programs Aid Underprivileged Communities In New York State
WOODBOURNE, NY - SEPTEMBER 20: Children eat breakfast at the federally-funded Head Start Program school on September 20, 2012 in Woodbourne, New York. The school provides early education, nutrition and health services to 311 children from birth through age 5 from low-income families in Sullivan County, one of the poorest counties in the state of New York. The children receive 2/3 of their daily nutritional needs through meals, which include breakfast, lunch and snack, that are prepared at the school and served family-style in classrooms. The county Head Start program was expanded with a $1 million grant from President Obama's 2009 stimulus bill, the American Recovery and Reinvestment Act. Head Start, administered by the U.S. Department of Health and Human Services, is the longest-running early education program for children of low-income families in the United States. (Photo by John Moore/Getty Images)

După cele 6 luni de alăptare începe diversificarea, iar una dintre cele mai mari probleme este cantitatea de hrană. Părinţii au tendinţa să le dea celor mici mai multă mâncare decât au nevoie. Despre mărimea corectă a porţiilor, a vorbit Marius Tudosiei cu nutriţionistul Alina Stoica, la emisiunea "Sănătatea în bucate".

„Uneori întâlnim şi copii mâncăcioşi, au tendinţa de a mânca mai mult decât este necesar, dar asta tot din cauza faptului că au fost încurajaţi să aibă porţii din ce în ce mai mari şi s-au adaptat nevoii induse practic, dar nevoia unui copil este raportată strict la acest bol de supă. 150 ml e o porţie corectă gândindu-ne la preşcolari, dar şi la şcolari, pentru că urmează şi felul principal unde putem jongla cu cantităţile mai mult decât la supă,” spune nutriţionistul Alina Stoica.

Dacă e să vorba despre feluri principale, porţia corectă e de 75-100 de grame, adaugă nutriţionistul. „Dar porţia corectă este de 75-100 de grame maxim pe zi pentru fiecare copil. Şi felia de la sendviş, şi carnea de la şcoală, şi cea de acasă, de multe ori au 3 porţii de carne pe zi, ceea ce înseamnă un exces pe care îl producem şi creează un pH acid, ceea ce înseamnă instalarea deficienţelor imunitare,” precizează Alina Stoica.

Mâncarea în exces poate dauna copiilor, atrage atenţia nutriţionistul: „Sunt foarte mulţi copii care răcesc în mod frecvent sau au tulburări digestive din cauza excesului de zahăr, carne şi făină albă.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri