Primele semne ale bolii Parkinson. Tremuratul apare la mai puțin de jumătate dintre pacienți

Data publicării:
shutterstock_696318976

Deși tremuratul este considerat semnul esențial al bolii Parkinson, peste jumătate dintre pacienți nu au acest simptom. Mai mult, până să apară manifestări la nivelul membrelor, pot trece chiar și 15 ani.

Boala Parkinson este a doua cea mai des întâlnita afectiune neurodegenerativa pe plan mondial, după Alzheimer.

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele ad vitam al Societății de Neurologie din România: „Momentul în care apar primele semne care fac posibilă recunoașterea cu certitudine a bolii Parkinson, adică în care un medic foarte bun, expert în acest domeniu poate să spună da, sunt în fața unui pacient cu boala Parkinson, din păcate apar după 15-20 ani de evoluție reală a bolii.”

Pe lângă semnele de la nivelul membrelor sunt și altele care nu par să aibă o legătura cu această boală. De exemplu, alterarea mirosului.

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele ad vitam al Societății de Neurologie din România: „De obicei se întâmplă foarte lent și pe oameni nu-i deranjează. De regulă nu e o acuză pe care pacienții să o spună spontan.”

Și depresia poate fi un semn care apare cu mulți ani înainte, însă nu orice persoana cu depresie trebuie bănuită de Parkinson.

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele ad vitam al Societății de Neurologie din România: „Încercăm să ne sesizăm mai ales când apar în asociere, să zicem o tulburare de somn cu o anumită tulburare, cu tulburarea de miros, cu anumite tulburări ale tranzitului intestinal, să ne punem problema că ar putea intra în discuție și boala Parkinson, însă fără a avea certitudine.”

Tremurul apare la mai puțin de jumătate dintre pacienți. De aceea, o persoană care tremură nu are neapărat Parkinson. Printre semnele principale medicii amintesc încetinirea mișcărilor, rigiditatea și înmulțirea contracțiilor musculare.

Pentru mai multe informații din domeniul sănătății, urmăriți în fiecare duminică, de la ora 10:30, emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”, cu Izabela Pănescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri