Procedură revoluţionară în tratamentul hipertensiunii arteriale

Data publicării:
1711hipertensiune-33977

O tensiune arteriala de 18, care ajunge chiar şi la 20 când face efort. Aşa e viaţa pentru Gheorghe Anasia. Un pumn de medicamente. Dar nici așa, boala sa nu poate fi tratatã. El e unul dintre cazurile rare în care hipetrensiunea e rezistentă la tratament.

„Dacă depășește 20 tensiunea, cum am eu, câteodată la 26 cu 14, la efort nu mai poți să faci nimic, ai dureri în piept, ai amețeli” spune acesta.

Din cauza hipetrensiunii, el a suferit şi un accident vascular. De aceea, a acceptat să fie printre primii pacienţi care beneficiază de un tratament nou. Hipertensiune arterială tratată în sala de operaţie. Dacă cei mai mulţi oameni cred că tensiunea arteială e strict legată de cum funcţionează inima, cercetătorii au constat că nu e chiar aşa.

Costul intervenției este de 6.000 de euro

După ani de studii, medicii au descoperit că anumite terminaţii nervoase din arterele din jurul rinichilor trimit comenzi greşite către creier pentru a creşte tensiunea arterială. În sala de operaţie, cu ajutorul unei sonde, eliberează unde de radiofrecvenţă eliberată timp de două minute în mai multe puncte din artere.

„Prin această distrugere întrerupem acest circuit practic și atunci centrii motori care determină creșterea tensiunii arteriale sunt blocați”, explică medicul cardiolog Dan Deleanu.

Pentru pacient înseamnă o înțepătură mică la nivelul piciorului, cu anestezie locală. După omorârea nervilor, pacientul va mai lua doar trei medicamente, iar medicii se aşteaptă ca tensiunea să-i scadă de la 18 la 15.

Procedura efectuată e cât se poate de nouă, chiar şi la nivel mondial. Datele disponibile privind efectele acestei intervenţii se întind pe o perioad de doar trei ani. Astfel, medicii nu ştiu ce se poate întâmpla după o perioadă mai lungă de timp. În plus, intervenţia nu este gratuită. Pacientul operat a plătit peste șase mii de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri