Producătorul farmaceutic GlaxoSmithKline nu va mai plăti medicii pentru participarea la congrese

Data publicării:
glaxosmithkline gsk - captura

Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline spune că va elimina plăţile acordate medicilor pentru participarea la congrese. În schimb, compania va finanţa cursuri de pregătire pentru medici. E o decizie luată la nivel global, inclusiv pentru România, şi vine după ce, în ultimele luni, compania britanică a fost acuzată că a mituit medici în China pentru a-şi creşte vânzările.

Compania este suspectată că se află în centrul unei reţele uriaşe de corupţie care a oferit şpăgi în valoare de 500 de milioane de dolari în China. Investigaţia este în curs şi, până acum, compania a recunoscut cu jumătate de gură că, într-adevăr, unii angajaţi au încălcat legea.

Scandalul i-a afectat atât vânzările în China, dar mai ales reputaţia. În prezent, compania plăteşte peste 80 de milioane de dolari pentru doctorii care vorbesc la congrese pentru produsele sale.

În România, firma a sponsorizat anul trecut participarea a peste 200 de medici la congresele internaţionale, însă nu a precizat şi sumele cheltuite în acest sens. Potrivit surselor din piaţă, o astfel de participare costă peste 1.000 de euro.

GlaxoSmithKline a avut probleme şi pe alte pieţe, unde a fost acuzată de practici de marketing prea agresive. În Statele Unite ale Americii, multe companii au fost acuzate de practici la limita legii.

Anul trecut, GlaxoSmithKline a achitat o amendă record, de 3 miliarde de dolari, pentru a scăpa de o investigaţie în America în care era acuzată de promovarea ilegală a medicamentelor şi de preţuri mincinoase.

Acum, compania vrea să-şi convingă pacienţii că binele lor este mai presus de vânzări. Aşa că a decis să elimine şi obiectivele individuale pentru angajaţii săi. Reprezentanţii medicali vor fi plătiţi în funcţie de cunoştinţe şi de calitatea serviciilor pe care le oferă. Chiar şi cu aceste schimbări, producătorul de medicamente recunoaşte că e drum lung până la eliminarea influenţei comerciale din activitatea medicală. Şi asta pentru că sunt medici care acceptă cu uşurinţă să se compromită. Şi sunt destul firme care se bat să le ofere tot felul de recompense.

Dintre marii jucători din industria farmaceutică, doar AstraZeneca a mai anunţat, acum doi ani, că renunţă la subvenţionarea participării doctorilor la congrese. Astfel de decizii sunt însă izolate. Industria farmaceutică este extrem de dependentă de opiniile medicilor, cei care decid ce medicamente să prescrie.

GlaxoSmithKline a anunţat că va păstra plăţile pentru profesioniştii din sistemul medical implicaţi în studii clinice sponsorizate, activităţi de consultanţă şi studii de piaţă.

Potrivit celor mai recente date, GlaxoSmithKline se află pe locul al şaselea în topul companiilor farmaceutice din România, cu o cotă de piaţă de 4,8 la sută şi vânzări de peste 126 de milioane de euro. Piaţa farmaceutică din România are o valoare estimată la 2,7 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri