Spitalele private, fără bani de la stat. Ce efecte ar avea propunerea ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu

Data publicării:
1401spitale 20private-43695

Dacă decizia ministrului Sănătății rămâne valabilă, atunci oamenii vor avea două opțiuni: fie vor merge la un spital de stat, unde vor beneficia de asigurarea medicală, plătită tot din banii proprii, chiar dacă de multe ori condițiile lasă de dorit sau se vor trata în clinici private și atunci vor plăti de două ori, o dată pentru asigurarea către stat și a doua pentru privat.

Tarifele practicate în sistemul medical privat din Iași, de pildă, variază între 100 de lei pentru servicii de recuperare medicală și pot ajunge până la 3.200 de lei pentru o naștere naturală.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu a precizat că prin renunțarea la finanțarea acestor spitale private, bugetul unităților medicale de stat va crește cu 10% și a mai spus că nu știe încă dacă medicilor li se va mai permite să lucreze simultan în sistemele de stat și privat.

El a arătat că cine se întreabă acum de ce banii nu merg şi la privat habar nu are de lege, pentru că legea se referă la asigurări sociale de solidaritate şi nu priveşte opţiunile private şi conturile personale de asigurări.

Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii pentru că reprezintă sistem de solidaritate. Cine vrea opțiuni poate să facă asigurări private. Legea permite oricui, dacă are bani. Cetățenii acestei țări, în proporție de 90 la sută sunt săraci și trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta e problema României și noi pe asta trebuie să o rezolvam”, a spus Eugen Nicolăescu.

Solicitat să comenteze criticile aduse propunerii sale de eliminare a finanţării de la stat pentru spitalele private, Nicolăescu a răspuns: „În general, lumea critică când nu este bine informată. Când vor înţelege care sunt măsurile în coerenţă, care au ca scop tocmai îmbunătăţirea serviciilor medicale, sigur nu vor mai avea nicio reţinere”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri