Studiu ANPC: Cozonacii din magazine au între 4 şi 15 aditivi alimentari 

Data publicării:
oameni magazin cumparaturi

Cozonacii brutăriei din Salonta sunt făcuţi după o reţetă proprie. Administratorul brutăriei recunoaşte că pe lângă ingredientele clasice, foloseşte şi aditivi şi conservanţi, însă doar în cantităţi foarte mici.

Jucătorii care au solicitat cozonacul de la noi doresc garanţii de la 30 la 90 de zile. Ceea ce pentru noi a trebuit să găsim soluţii pentru a păstra prospeţimea cozonacului şi calitatea”, spune Vasile Crişan, administratorul unei brutării.

Folosim în mare parte aditivi naturali: caroten, betacaroten şi ca şi parte de aditivi de sinteză folosim caramelul amoniacal. Iar la partea de conservanţi acolo folosim cei acreditaţi de Uniunea Europeană, proprionatul de calciu care îl folosim la aluat şi sorbatul de potasiu care îl folosim la umplutură”, declară inginerul Radu Nistor, director de productie.

În apropierea sărbătorilor, brutăria din Salonta produce, în medie, 3.000 de cozonaci pe zi, care ajung pe rafturile magazinelor din toată ţara, la preţuri între 10 şi 30 de lei.

"E mai comod, e mai convenabil, nu avem timp. Acum o dată într-un an nu ne uitam la aditivi şi la conservanţi şi la restul", spune o consumatoare.

Legislația îi obligă pe producători să treacă toate ingredientele pe etichetă, așa că este ușor de deosebit un cozonac cu mulţi aditivi, de unul cu o rețetă mai aproape de cea tradițională.

„Cincisprezece aditivi conține acest cozonac, așa cum reiese din studiul specialiștilor de la Protecția Consumatorilor. În schimb, acest cozonac, care respectă rețeta tradițională, nu este la fel de voluminos, din cauza lipsei de E-uri. Prețul, în schimb, este mult mai mic la cozonacul nesănătos - 6 lei, față de 13 lei”, relatează Adela Mohanu, reporter Digi24.

Din păcate, pe teritoriul României, legislația permite indiferent câți coloranți și aditivi sunt menționați pe etichetă și sunt din lista celor permiși”, informează Sorin Mierlea, președinte ANPC.

Uneori, însă, chiar şi aditivii acreditaţi de Uniunea Europeană pot avea efecte adverse.

„Pe lângă efectele pe care le bănuim cu toții, cancerigene, așa, în ani de zile, nu pe moment, sigur că pot induce și dereglări metabolice. Modificări de glicemie, colesterol, trigliceride, deci inclusiv analizele se pot modifica”, declară Mirela Bogdan, medic nutriționist.

Românii mănâncă în perioada Crăciunului și a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, de zece ori mai mulţi decât într-o lună obişnuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu despre gala controversată de la Sala Polivalentă din București
Pro FM
Selena Gomez, dezvăluiri despre cei mai buni prieteni ai ei: „Îmi place să fiu înconjurată de oameni...
Film Now
Vin Diesel l-a surprins pe un puști de patru ani, care a luptat cu leucemia: „Bun venit în familia noastră!”...
Adevarul
Ion Ţiriac a pus ochii pe un castel cu o istorie aparte. Cine este îngropat în curte și cât l-ar costa pe...
Newsweek
Ce se întâmplă cu 1.500.0000 pensii ce ar trebui să scadă la recalculare. Mesajul ministrului muncii
Digi FM
Heidi Klum, mai sexy ca niciodată! Imagini incendiare la piscină, fără haine, doar cu pereche de ochelari și...
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
Film Now
Val de reacții după cea mai recentă apariție a actriței Jennifer Aniston: „Ce și-a făcut la față?”. În urmă...
UTV
Erika Isac si Rares au fost amenintati cu moartea inaintea unui concert la Medgidia. Evenimentul a fost anulat