Studiu. Cofeina din energizante nu ar fi nocivă

Data publicării:
bauturi energizante

Consumul a 900 de grame de băuturi energizante este asociat cu posibile modificări nocive ale tensiunii și ale pulsului care le depășesc pe cele constatate în urma aportului de cofeină, potrivit unui nou studiu citat de Reuters și preluat de Agerpres.

bauturi energizante

Pe piață există peste 500 de tipuri de băuturi energizante, iar popularitatea lor din ce în ce mai mare a dus la o creștere semnificativă a pacienților la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Producătorii și amatorii de astfel de produse pretind că acestea sunt la fel de sigure cum e cofeina, însă nu există suficiente dovezi care să susțină acest lucru, mai arată studiul.

Un consum de cofeină în doze de până la 400 de miligrame (circa cinci cești cu cafea) este considerat în general sigur de către Agenția pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration — FDA) a Statelor Unite. Deși, în general, băuturile energizante conțin cofeină, puține lucruri se cunosc despre siguranța unora dintre ingredientele asociate, notează o echipă de oameni de știință într-un studiu publicat în „Journal of the American Heart Association”.

Pentru a observa ce efecte au aceste substanțe, cercetătorii au comparat schimbările la nivelul corpului a 18 persoane sănătoase după ce au o consumat o băutură energizantă obișnuită — cu 320 mg de cofeină (cantitatea din circa patru cești cu cafea), 113 grame zahăr, mai multe vitamine B și o combinație de taurină și alte ingrediente — și o alta având aceeași cantitate de cofeină, dar fără celelalte ingrediente.

Sachin A. Shah din cadrul Centrului medical David Grant de la Travis Air Force Base și din cadrul University of the Pacific din Stockton, California, și colegii săi au măsurat tensiunea participanților la studiu și au utilizat electrocardiograma pentru a evalua activitatea inimii timp de 24 de ore după ce subiecții au consumat aceste băuturi.

O modificare numită prelungirea intervalului QT, uneori asociată cu dezechilibre ale ritmului cardiac ce pot pune în pericol viața, a fost observată după ce a fost consumată băutura energizantă, însă nu și după ce subiecții au băut lichidul care conținea doar cofeină, notează echipa de oameni de știință.

Autorii menționează că mai multe substanțe au fost retrase de pe piață deoarece determinau schimbări de magnitudine similară.

Tensiunea arterială a crescut cu aproape cinci puncte după consumul băuturii energizante și doar cu un punct după ce subiecții au băut lichidul care conținea doar cofeină. De asemenea, tensiunea s-a menținut la nivel ridicat șase ore mai târziu.

Aceste modificări nu sunt îngrijorătoare pentru persoanele sănătoase, susțin cercetătorii, însă pacienții care suferă de anumite boli ar trebui să fie prevăzătoare atunci când consumă băuturi energizante.

Studii de mai mare amploare sunt necesare pentru a se evalua siguranța celorlalte ingrediente prezente în băuturile energizante pe lângă cofeină, concluzionează echipa de experți.

„Băuturile energizante conțin de asemenea o 'combinație energizantă' care constă în general din stimulenți și alți aditivi. Unele dintre aceste ingrediente (inclusiv taurina și guarana) nu au fost aprobate de FDA ca fiind sigure în alimentație și puține studii au testat efectele consumului de cofeină asociat cu aceste ingrediente 'noi'”, spune dr. Jennifer L. Harris de la Universitatea Connecticut, care nu a fost implicată în acest studiu.

„Pe lângă acest lucru, băuturile energizante sunt intens promovate băieților adolescenți încurajând comportamentul riscant, inclusiv consumul rapid și excesiv”, a mai spus ea. „Ca urmare, vizitele la camerele de gardă ale tinerilor, asociate consumului de băuturi energizante, sunt în creștere”, a completat Harris.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri