Suplimente şi vitamine, între beneficiu şi risc

Data publicării:
suplimente

Pentru oboseală, dureri de cap, slăbit ori stimularea organelor; există suplimente alimentare pentru orice pare că nu mai funcţionează aşa cum trebuie în organismul nostru. Un român consumă, în medie, două cutii de vitamine anual.

„Piaţa autohtonă a suplimentelor alimentare este estimată la 250 de milioane de euro. În magazinele şi farmaciile de la noi se găsesc peste 18.000 de produse de acest fel. Cele mai cumpărate sunt Vitamina C, Calciu Lactic şi Calciu cu Vitamina D”, relatează Ivona Roşu, reporter Digi24.

Consumul ridicat nu este justificat printr-o indicaţie medicală.

Persoana sănătoasă, până în vârsta de 50 de ani, cu o alimentaţie naturală, nu ar trebui să consume niciun fel de suplimente”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie.

Nouă din zece reclame medicale vorbesc despre beneficiile acestor capsule de sprijin al organismului. Este unul dintre motivele pentru care consumul de la noi a crescut cu 25 la sută. De două ori mai mult decât media europeană.

„Am şi magneziu, dar magneziu iau aşa două săptămâni şi două nu”, spune un român.

Chiar dacă testele la care sunt supuse nu sunt la fel de stricte ca în cazul medicamentelor, suplimentele au riscuri majore.

Folosirea excesivă a suplimentelor cu calciu, cu calciu şi vitamina D creşte riscul de boală cardiovasculară. Fierul trebuie administrat strict dacă analizele de sânge au arătat că este în deficit, la copii este foarte dăunător putând provoca afectarea hepatică până la ciroză”, mai spune Ruxandra Constantina, medic de familie.

Ultimul studiu american publicat la începutul săptămânii indică o legătură strânsă între consumul excesiv şi constant de suplimente şi dezvoltarea tumorilor canceroase. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri