TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cum alegem corect ochelarii de soare

Data publicării:
ochelari de soare

Specialiştii spun că purtarea unor ochelari de soare care au doar lentilă colorată, nu şi toate filtrele speciale, poate face mai rău ochiului decât dacă nu am purta deloc ochelari.

„Când nu avem protecţie, cantitatea de ultraviolete care trece către structurile interne ale ochiului este mult mai mare deoarece pupila se dilată, dar neavând protecţie, ultravioletele trec”, spune optometristul Eugen Rotaru.

„Sunt filtre de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete şi protejează retina, stratul cel mai din interior al ochiului, împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor ultraviolete”, explică și Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog

Preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie, Mircea Filip, spune: „Lumina propriu-zisă nu generează efecte negative speciale asupra ochiului, dar în situaţia în care lumina ultravioletă pe care noi nu o vedem este de o intenstitate mare (...) toate acestea pot să genereze efecte negative asupra ochiului”.

Cea mai cunoscută boală a ochiului care poate apărea este cataracta. Aceasta nu este însă singura boală pe care riscăm să o facem dacă nu purtăm ochelari de soare sau alegem unii de proastă calitate.

„Degenerescenţa maculară, o boală care nu duce la orbire, dar o boală care îţi dă un handicap, pentru că nu poţi să mai citești. De asemenea, pot să apară boli cum sunt teri jon-ul, reigio sau pinguecula, sunt nişte afecţiuni care nu sunt foarte grave, dar necesită la un moment dat tratament chirurgical în situaţia în care ochelarul de soare nu este purtat”, a mai spus Mircea Filip.

Dacă efectele acestor boli apar abia după câţiva ani, oftalmologii atrag atenţia că una din consecinţele imediate ale ochelarilor fără protecţie este apariţia sau creşterea dioptriilor.

„Ne pot afecta vederea. Cresc sau accentuează aberaţiile ochiului sau chiar nu putem să vedem bine prin ei dacă este o lentilă de proastă calitate”, spune Ozana Moraru.

Cel mai uşor mod de a ne asigura de calitatea ochelarilor de soare este acela de a urmări marcajele speciale de pe braţele ramelor.

„Atunci când achiziţionăm o pereche de ochelari este indicat să verificăm dacă respectă normativele. Acest lucru se face foarte simplu, privind pe braţul ochelarului, unde ar trebui să regăsim anumite simboluri cum ar fi CE, care ne arată că este un ochelar de calitate, UV 400 sau polarizat, adică avem o lentilă cu un filtru UV sau o lentilă polarizată, sau categoria filtrului solar”, explică Eugen Moraru.

Un alt marcaj este filtrul de protecţie. Acesta este notat cu simbolurile UV sau CAT, prescurtarea de la categorie. Astfel, veţi găsi categoriile 0, 1, 2, 3 sau 4. Cu cât lentila este mai colorată, cu atât oferă o protecţie mai ridicată. De aceea specialiştii nu va recomandă să conduceţi cu ochelari care au filtrul 4.

Atenţie, firmele producătoare nu sunt obligate să inscripţioneze aceste date. Puteţi în schimb să îi verificaţi în centrele de optică.

„Filtrul UV este înglobat în lentila de ochelari şi filtrează radiaţiile ultraviolete, astfel încât ele nu mai ajung către ochi şi rămân filtrate de lentile. Ideal ar fi ca ochelarul să fie polarizat, pe lângă protecţia UV, elimină şi strălucirile orbitoare cauzate de lumina polarizată”, spune Eugen Rotaru.

Acest marcaj poate fi inscripţionat pe ramă, sau lipit pe lentilă sub formă de sticker.

Lentilele polarizate reduc strălucirea şi sporesc vizibilitatea. Ele sunt indicate în special când mergeţi la pescuit.

În afară de aceste semne de pe ramele ochelarilor, este bine să ţinem cont de culoarea lentilelor, care nu este deloc întâmplătoare.

„Există o paletă foarte mare de culori, dar cele mai folosite sunt gri, verde sau maro. Lentilele maro sunt recomandate pacienţilor miopi, lentiele verzi hipermetropilor, griul este o culare foarte plăcută care nu alterează percepţia culorilor, iar celelalte culori - după preferinţele fiecăruia”, spune Eugen Moraru.

Persoanele care poartă ochelari de vedere şi nu pot purta unii de soare trebuie să ştie că medicii s-au gândit şi la ei.

„Se pot executa şi ochelari de soare cu dioptrii pentru orice viciu de refracţie, plus protecţia UV, pot fi şi polariazați, arată că un ochelar de soare obişnuit, doar că avem şi dioptrii. Preţurile pornesc de la 100-150 de lei până la câteva sute”, spune optometristul Eugen Moraru.

Medicii recomandă ca ochelarii să fie cumpăraţi din cabinetele speciale de optică, deoarece acestea au şi aparatura necesară pentru a testa gradele de protecţie ale diferitelor lentile. Astfel, riscurile de a cumpăra unii contrafăcuţi sunt minime.

Iar pentru cei preocupaţi de modă, vara această se poartă în continuare ochelarii tip aviator, cei cu rame colorate în stil retro şi ramele cu printuri leopard.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri