Un aparat care îi ajută pe pacienți să scape de operație stă nefolosit

Data publicării:
aparat rinichi fagaras

Liviu Milea este din Făgăraş, dar a trebuie să meargă până la Braşov ca să afle de ce suferă. „În urma cu câteva zile de crize am făcut o ecografie, dar nu au depistat acest calcul. Medicul de familie m-a trimis la Braşov”, spune pacientul.

Secţia de urologie este închisă de cinci ani, de când ultimul medic de aici s-a pensionat. „Există secţia, nu a fost alocată altor servicii medicale, este funcţionabilă, dar neutilizată din cauza lipsei medicului specialist urolog”, spune Liliana Beldescu, director medical al spitalului din Făgăraş.

Aparatul de la Făgăraş, singurul dintr-un spital de stat din judeţul Braşov, este unul la mâna a doua şi a fost donat, în urmă cu opt ani, de o familie de saşi plecată în Germania. În judeţul Braşov astfel de tratamente se fac doar la clinicile private. Iar o şedinţă costă între 100 şi 120 de lei. „Numai la privat am fost. De când s-o desfiinţat secţia de urologie de la spital, numai la privat”, spune un pacient.

Ca și număr, eu aş estima la nivelul județului Brașov un număr de 10 cazuri pe săptămână care ar avea nevoie de litotriţie extracorporală”, spune medicul urolog Marius Neculoiu.

Cele mai apropiate spitale de stat unde se poate face o astfel de intervenţie sunt la Sibiu şi Târgu Mureş. Conducerea spitalului din Făgăraş spune că a găsit un medic urolog, dar că aşteaptă acceptul Ministerului Sănătăţii pentru a-l angaja.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri