Zona zoster, o afecțiune ce se poate agrava iarna

Data publicării:
nedelcu dr

Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, a vorbit la Digi24 despre simptomatologia și tratamentul acestei boli.

Boala este clasată în ceea ce medicii numesc epidermo-neuro-viroze. Este un virus, care se ia pe cale aeriană, care se localizează și afectează în special nervul dintr-o anume zonă a corpului, iar apoi, după ce virusul se multiplică în ganglionul nervos dintr-o anumită zonă migrează pe nerv și apar leziunile la piele. Pot să se manifeste inițial ca o pată roșietică pe care se vor dezvolta ulterior vezicule mici, ca și cum ar fi un herpes, a explicat dr. Ioan Nedelcu.

Există trei episoade evolutive, cam la 24 de ore unul de celălalt, astfel încât jumătate din zona corpului – numită metamer - este afectată.

Înainte de a apărea leziunile pe piele vom avea semne de suferință din partea nervului – o senzație de durere, mai mult sau mai puțin intensă, dar care va face neplăcută viața pacientului, de multe ori și după ce zona Zoster s-a vindecat.

Orice zonă a corpului poate fi afectată de boală, dar cele mai dureroase localizări sunt cele în zona feței, pe nervul facial sau oftalmic, în acest din urmă caz putând fi afectată și vederea. Dacă se localizează pe latura trigeminală a feței, durerile sunt așa de mari, încât pacientul poate ajunge la tendințe de suicid, spune profesorul Nedelcu.

Herpesul, în schimb, nu doare niciodată. Debutează printr-o senzație de mâncărime sau de ușoară usturime și imediat apar vezicule de dimensiuni mult mai mici decât cele de la nivelul zonei Zoster, care dispar într-un interval de timp bine definit, chiar și netratate.

În cazul zonei Zoster, pacientul vine obligatoriu la medic. Tratamentul depinde și de ce altă patologie mai are pacientul. Obligatoriu este o terapie antivirală orală, combinată cu cea locală.

Pe piață avem tot ce ne trebuie în acest moment pentru a face tratamentul antiviral, spune profesorul Ioan Nedelcu.

Iarna, mai ales persoanele în vârstă pot resimți durerile și la șase luni după zona Zoster și de aceea tratamentul e important să cicatrizeze și leziunile de la nivelul nervului.

Cine face zona zoster trebuie să stea în casă cel puțin șapte-zece zile, pentru că expunerea la frig, umezeală, întârzie vindecarea. În plus, cine are zona Zoster e bine să se ferească de copiii mici care n-au făcut varicelă, spune profesorul Nedelcu.

De obicei, o zona zoster se face o dată în viață, dar dacă sistemul imunitar este deficitar – la diabet, hepatită, suferință renală, boli de sânge, neoplazii – este posibilă recidiva zonei zoster.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri