Dă-te la o carte. „Stabilit în România”, un volum despre cum se văd românii prin lupa străinilor

Data actualizării: Data publicării:
carte stabilit in romania da-te la o carte

Radu Paraschivescu recomandă volumul „Stabilit în România” semnat de Nigel Shakespear, o colecție de interviuri „savuroase” cu străini care s-au stabilit la noi în țară despre cum văd ei România și pe români. „E foarte interesant pentru că răspunsurile nu coincid aproape deloc. Există o singură zonă coincidență și anume în ceea ce privește problemele pe care le-au întâmpinat: corupția, infrastructura precară, fatalismul carpatin și absența a ceea ce se cheamă cultura generozității, cultura filantropică”, a spus scriitorul în recenzia sa.

„Ne arată cum suntem priviți cu lupa străinilor, noi știm cum ne privim noi pe noi înșine, suntem foarte critici și apelăm adesea la clișee „Frumoasă țară România, păcat că-i locuită”. Nu suntem singurii care facem lucru acesta. Așa fac și cubanezii și venezuelenii și cel mai probabil așa fac și etiopienii.

Ei bine, Nigel Shakespear ia 40 de oameni care s-au stabilit în România, venind din Țara Galilor, Italia, Spania, Olanda, America, Austria și îi descoase cu privire la felul în care s-au integrat, la ce au găsit aici când au venit, ținând cont că au venit prin 92-93 odată cu primele contingente de expați și terminând cu anul 2000, ce impresie le face România, ce impresie le-a făcut atunci, cum s-au așezat lucrurile între timp și care au fost marile succese și marile mâhniri, marile decepții de care au avut parte.

E foarte interesant pentru că răspunsurile nu coincid aproape deloc. Există o singură zonă coincidență și anume în ceea ce privește problemele pe care le-au întâmpinat: corupția, infrastructura precară, fatalismul carpatin și absența a ceea ce se cheamă cultura generozității, cultura filantropică. În rest suntem pitorești, imprevizibili, inteligenți și reușim să fim un parteneri de discuții, chiar și de afaceri convenabil. Unii ne consideră glaciali, alții ne consideră ospitalieri. Sunt 40 de interviuri savuroase, se citesc foarte ușor, cu o traducere foarte bună”, a spus Radu Paraschivescu despre acest volum. 

„Stabilit în România” de Nigel Shakespear a apărut la editura ALL în traducerea Adelinei Băleanu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri