Evenimentele acestui weekend în București: video mapping, concert Pink Martini și spectacol aeronautic

Data publicării:
proiectii 3d imapp

În acest sfârșit de săptămână, vor avea loc evenimente aniversare menite să celebreze 558 de ani de la prima atestare istorică a Capitalei.

Deschiderea manifestărilor, organizate de Primăria Municipiului București, prin instituțiile de cultură din subordine, va fi marcată de concertul extraordinar susținut de soprana Angela Gheorghiu. Spectacolul-eveniment are loc vineri, 15 septembrie, de la ora 20.30, în Piața Constituției.

Angela Gheorghiu concertează la București, alături de Filarmonica George Enescu și de tenorul Teodor Ilincăi, iar dirijorul spectacolului este maestrul newyorkez Eugene Kohn, cu care Angela Gheorghiu concertează încă de la începutul carierei sale, informează un comunicat al PMB.

Programul Zilelor Bucureștiului continuă în weekendul 16-17 septembrie cu spectacole de video mapping și concerte rock tot în Piața Constituției.

Sâmbătă, 16 septembrie, are loc, pentru al patrulea an consecutiv, concursul internațional de 3D video mapping — iMapp Bucharest. Înainte de proiecțiile pe Casa Poporului, începând cu ora 17.30, pe scenă vor urca DJ-ul român Paul Damixie, trupa Moonlight Breakfast și apoi, începând cu ora 21.00, va avea loc un concert Pink Martini, notează Agerpres.

De asemenea, în Piața Constituției, duminică, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, are loc concertul maraton Irina Rimes, The Motans, Vunk, Holograf, Voltaj, Delia & Band.

Intrarea la toate aceste evenimentele dedicate Bucureștiului este liberă, "astfel încât toți bucureștenii să se poată bucura de zilele orașului lor", a precizat primarul general, Gabriela Firea.

* Între 15 și 21 septembrie, la Cinema PRO și Cinemateca Eforie din Capitală, are loc prima ediție a American Independent Film Festival, al cărui invitat special este actorul Ethan Hawke. 

ethan hawke getty
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, American Independent Film Festival își propune să prezinte o selecție a celor mai recente producții independente made in USA, titluri apreciate de critică și prezentate în circuitul marilor festivaluri.

Cu această ocazie, cinefilii vor avea ocazia să vizioneze în premieră în România cele mai recente filme din portofoliul actorului Ethan Hawke: "Maudie" (regia Aisling Walsh), o poveste de dragoste disfuncțională bazată pe fapte reale, în care Hawke joacă alături de Sally Hawkins, și "Born to Be Blue" (regia Robert Budreau), o dramă biografică despre celebrul trompetist Chet Baker. Secțiunea va fi completată de filmele "Boyhood", de Richard Linklater (Cel mai bun film la Globurile de Aur 2015) sau "Before Midnight", în regia lui Richard Linklater, cu un scenariu scris de regizor împreună cu Ethan Hawke și July Delpy (nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat).

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin ARCUB, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și Camerei de Comerț Americană în România — AmCham România.

* În perioada 15-17 septembrie, între orele 10.00 și 18.00, Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) găzduiește o nouă serie de întâlniri cu artiști și meșteri iconari, în cadrul Târgului iconarilor și al meșterilor cruceri.

Potrivit unui comunicat al MNȚR, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, organizat cu prilejul uneia dintre cele mai importante sărbători ale Ortodoxiei, Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie), își propune să redescopere și să recupereze frumusețea icoanei, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale. 

"Structura târgului rămâne, ca întotdeauna, mai aproape de atmosfera unei sărbători, celebrând prin prăznicare, sfinți protectori, heruvimi și Crucea în variante ne-împuținate, toate zugrăvite și închipuite pe icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. Adăugăm acestora pânzături, ștergare, scoarțe, aduse în târg de colaboratorii noștri mai vechi și mai noi", arată comunicatul citat.

Alături de lucrările iconarilor, la târg se pot găsi și ceaiuri de leac, cozonaci, dulcețuri, miere și prăjituri de casă.

Intrate deja în obișnuitul târgului, atelierele de pictură pe sticlă și lemn, cât și cel de însemnat și încrustat cruci, vor fi prezente și în acest an.

Intrarea este liberă, potrivit comunicatului MNȚR.

* Sâmbătă, 16 septembrie, începând cu ora 11.00, pe Lacul Morii din București, se va desfășura AeroNautic Show, singurul festival AeroNautic care combină acrobațiile aeriene cu cele nautice, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Evenimentul este organizat de Asociația Aeronautică Română, în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European sectorul 6, și Ministerul Apărării Naționale, care are și calitatea de co-organizator.

Pe durata celor trei ore și jumătate de spectacol, publicul va avea ocazia să vadă exerciții demonstrative realizate de instituții și cluburi de profil, printre care: Ministerul Apărării Naționale (Statul Major al Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțelor Terestre și Statul Major al Forțelor Navale), Brigada Specială de Intervenție "Vlad Țepeș" a Jandarmeriei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, SMURD, Iacării Acrobați, Jurgis Kairys, Clubul de Aeronautică Liberă Timișoara, JetSki FreeStyle Team și Yacht Club Mircea.

De asemenea, în Parcul Crângași, între orele 10.00-18.00, va avea loc AeroNautic Expo.

Intrarea atât la spectacol cât și în zona expoziției este liberă, precizează comunicatul citat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri