Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat pe 31 august

Data publicării:
monsenior

Monseniorul Vladimir Ghika s-a născut în 1873, la Constantinopol, şi făcea parte dintr-o familie boierească ilustră. Prinţ, preot şi martir, Vladimir Ghika şi-a dedicat întreaga viaţă credinţei. Monseniorul a susţinut permanent Biserica Catolică din România.

În anii '50, a fost arestat şi închis la Jilava, unde a murit după 2 ani de detenţie. A rămas în memoria colectivă pentru faptele sale umanitare.

A creat primul serviciu de ambulanță din Romania, în timpul răscoalei țăranilor din anul 1907. De asemenea, a inființat primul dispensar gratuit în România, la București. A fost, am putea spune, primul ambasador oficios al României la Vatican, între anii 1918 și 1919”, spune Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti.

Beatificarea este etapa care precedă Sanctificarea. Pentru asta, însă, Vaticanul trebuie să stabilească dacă Fericitul a săvârşit minuni.

Canonizarea va avea loc ca o faza ultimă, beatificarea fiind o fază intermediară. O canonizare a unei faime de sfințenie sau de martiriu, în cazul nostru”, a explicat Francisc Ungureanu, postolatul cauzei de beatificare.

La slujba de beatificare vor fi prezenţi înalţi ai Bisericii Catolice din ţară, dar şi din străinătate.

Avem semnale că vor fi peste 200 de preoți la această liturghie a beatificării, vor fi aproximativ 20 de episcopi din țară și din afara țării, romano-catolici li greco-catolici. Vor fi de față, sigur, și mai mulți cardinali, trei cardinali până în acest moment și, sigur, va fi de față și reprezentantul Sfântului Părinte Papa Francisc, eminența sa cardinalul Angelo Amato”, afirmă Daniel Bulai, coordonatorul evenimentului.

Slujba de beatificare va avea loc pe 31 august, în Capitală, unde sunt aşteptaţi peste 8.000 de credincioşi din toate zonele ţării, intrarea fiind liberă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri