FOTO & VIDEO. Noaptea în care s-a stat la coadă pentru cultură gratuită

Data actualizării: Data publicării:
castelul corvinilor noaptea muzeelor

A fost noaptea în care s-a stat la coadă pentru o lecţie de cultură. Zeci de muzee din ţară şi-au deschis porţile, până în zori, pentru miile de vizitatori care le-au trecut pragul. E deja o tradiţie în toată Europa ca la sfârşit de mai să fie celebrată, la lumina lunii, această sărbătoare a muzeelor.

Bucureştiul e şi el, de 13 ani, în rândul capitalelor care-i cheamă pe curioşi să admire colecţii de artă sau să ia parte la experimente inedite, concerte şi spectacole de teatru. Totul gratuit - e singura noapte din an când cultura nu costă niciun ban!

Inclus de câţiva ani în circuitul Nopţii Muzeelor, Cimitirul Bellu a bătut de data aceasta recordul de vizitatori. Până la 10:00 seara veniseră deja acolo peste 18 mii de curioşi.

„E ceva inedit și ne bucurăm că e un tur ghidat al cimitirului Bellu. Au ocazia asta și cei mici, pot să guste puțin din istoria Bucureștiului”, spune un vizitator.

30 de monumente au fost prezentate vizitatorilor, iar pe scena amenajată în faţa capelei s-a jucat o piesă de teatru.

Fără nicio îndoială, pe bucureşteni îi fascinează şi misterele Universului. S-a văzut după aglomeraţia de la Observatorul Astronomic, unde a fost coadă toată seara.

Am stat vreo 4-5 ore”, spune un participant.

În ciuda plafonului de nori, mulți au reușit să vadă prin telescop planeta Jupiter și au asistat la o prezentare de planetarium. „Le arătăm cum ar arăta cerul în această noapte”, a spus Adrian Șonca, muzeograf.

Pentru prima dată deschisă la o noapte a muzeelor a fost Casa Filipescu - scenă pentru un concert de muzică jazz şi câteva reprezentaţii în aer liber.

Sute de bucureşteni au aruncat o privire Bucureştiului de altădată şi la Palatul Suţu. Tot aici a fost deschisă o expoziţie cu uniforme şi echipamente din cel de-al Doilea Război Mondial.

Avem şi alte elemente inedite: telefonul de campanie, model 33 de provenienţă germană, dar și aparatul de fotografiat acva”, explică Mihăiță Enache, președintele asociației „Redescoperă istoria”.

Coadă a fost până târziu în noapte şi la Muzeul „Grigore Antipa”. De mare succes s-a bucurat o expoziţie despre originile omului modern - „Urme în timp”.

„Mi-a plăcut foarte tare cum s-au schimbat anotimpurile dintr-odată și că s-au pus în evidență cele mai mici detalii, ca și ouăle de țestoasă, cuiburile sau ce mănâncă animalele aici”, mărturisește un tânăr vizitator.

Ca în fiecare an, s-a stat la rând şi la Muzeul Naţional de Artă. Nu şi-a pierdut nimeni răbdarea, iar aşteptarea a dat prilejul unor concluzii.

Nu poți să faci promovare într-o noapte, să deschizi porțile tuturor muzeelor într-o noapte. Vin oamenii, vizitează într-un galop de cal toate muzeele și apoi încă un an se așteaptă să vina turiștii sau cei interesați”, spune un vizitator.

Am apucat să văd niște icoane foarte vechi din sec XV, XVI, XVII, care m-au impresionat foarte mult. De Noaptea muzeelor e o tradiție să venim aici”, arată un altul.

Casa Experimentelor. Siesta pe un pat cu 2.000 de cuie

Pentru copii, de departe Casa Experimentelor a câştigat competiţia în cea mai lungă noapte a muzeelor! Cei mici au aflat cum se creează fulgerul şi au putut testa Patul Fachirului. Sunt 2.000 de cuie, dar temerarii nu s-au speriat. Spun că senzația e ca o pișcătură.

„Îmi place ştiinţa, mi-a ridicat părul în sus, m-au curentat și la picioare, și la degete, a fost interesant”, spune un tânăr vizitator.

Noaptea, la castel

La fel de animate au fost străzile din multe oraşe din ţară. Au fost demonstraţii de artă interactivă, proiecţii 3D sau concerte în palate de cultură şi castele faimoase.

A fost noapte albă la Castelul Corvinilor. Curtea a fost neîncăpătoare pentru miile de turişti. Proiecții 3D pe zidurile exterioare au spus povestea castelului, din momentul construcției sale, acum cinci secole și până azi. Iată o galerie foto cu cele mai frumoase imagini (clic pe prima fotografie pentru a le putea vedea și pe celelalte):

castel hunedoara
castel hunedoara

La Bran, un alt castel - cel făcut celebru de legenda contelui Dracula - a primit peste 2.000 de turişti. Castelul Bran a fost construit în urmă cu peste 640 de ani.

-  Am văzut armurile şi tot felul de costume, filmulețe, povestește un copil.

- Ţi-a fost frică acum, că ai venit noaptea?

- Nu. Un pic că am crezut că o să fie Dracula.

- Şi l-ai găsit?

- Nu.

La Sibiu, porţile Muzeului Brukenthal au fost larg deschise. Peste 19.000 de oaspeţi au venit numai până la miezul nopţii.

Sunt surprins de picturile extraordinare. Îmi amintesc de povestea Omul cu Tichia Albastră, a lui Van Eyck, nu știu dacă n-a fost furat sau, în sfârșit, a dispărut”, spune un vizitator.

„Este un muzeu frumos, este primitor și este foarte interesant”, arată un altul.

3000 de oameni au trecut pragul Muzeului Militar din Constanţa, mult mai mulţi ca anul trecut.

„Încercăm să transformăm ora de istorie într-o lecţie deschisă, interactivă, o lecţie prin care cei mai mici pot să atingă, să simtă istoria pe viu”, explică actorul Dan Cojocaru.

Nu s-au tăiat bilete de intrare nici la cele patru muzee din Palatul Culturii de la Iaşi. Curioşi au fost mulţi - cam 500 de vizitatori pe oră!

La Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor a fost gazdă primitoare pentru mii de oameni. Cu toţii, plăcut suprinşi, mai ales că muzeul este în casă nouă.

„E foarte plăcut să vezi evoluția orașului, a oamenilor de aici și să o vezi într-o singură seară”, mărturisește entuziasmat un tânăr.

Peste 2.000 vizitatori au umplut şi sălile Muzeului de Artă din Craiova. Au stat la cozi zeci de minute înainte să se poată minuna în faţa celei mai mari colecții Brâncuşi.

Noaptea Muzeelor e deja o tradiţie în Europa - se desfăşoara pentru al 13-lea an la rând în peste 3.000 de muzee de pe tot continentul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri