„O lună în Thailanda”, un lungmetraj despre deciziile luate în noaptea de Revelion

Data publicării:
13112012 20thailanda-33226

O lună în Thailanda” este debutul în lungmetraj al lui Paul Negoescu, tânărul regizor cunoscut pentru scurtmetraje precum „Derby”, „Renovare”, „Târziu” şi „Examen”. Negoescu aduce cinema-ul românesc, atât de pasionat de trecut, în vremurile noastre şi, mai mult de atât, în lumea generaţiei tinere, din jurul vârstei de 30 de ani. Evenimentele au loc într-o singură zi, cea de 31 decembrie, iar subiectul se învârte în jurul alegerilor pe care le facem şi al schimbărilor de direcţie necesare la un moment dat în viaţă.

Eroul este Radu (Andrei Mateiu), un tânăr care se întreabă, în noaptea de Revelion, dacă nu ar fi cazul să facă nişte schimbări în propria viaţă, încercând oarecum să dea timpul înapoi.

Pe generic mai apar Sînziana Nicola, Victoria Răileanu, Ioana Anastasia Anton, Tudor Aaron Istodor, Ionuţ Grama şi alţi actori tineri, care au fost văzuţi rar sau mai deloc pe marile noastre ecrane.

Debut și competiții

Debutul în lungmetraj al regizorului Paul Negoescu a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Salonic și Festivalul Filmului European de la Sevilla.

Cea de-a 53-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Salonic a avut loc în perioada 2 - 11 noiembrie. Festivalul Filmului European de la Sevilla, ajuns anul acesta la cea de-a noua ediție, a avut loc între 2 și 10 noiembrie. Lungmetrajul lui Paul Negoescu a fost prezentat în cadrul competiției oficiale, alături de alte 16 filme.

„O lună în Thailanda” va concura alături de nume cunoscute din cinematografia internațională, precum câștigătorul de la Cannes de anul acesta - pelicula „Reality” a regizorului italian Matteo Garrone și filmul premiat cu Ursul de Argint la Berlinale 2012 - lungmetrajul „Sister”, al Ursulei Meier.

„O lună în Thailanda” spune povestea lui Radu (Andrei Mateiu) care, în noaptea Anului Nou, descoperă că nu e mulțumit de viața lui sentimentală și decide să se despartă de prietena sa, Adina (Ioana Anastasia Anton).

Pornește într-o călătorie prin cluburile și petrecerile bucureștene în căutarea fostei iubite (Sînziana Nicola). Dar este oare ea femeia de care Radu are nevoie cu adevărat? Din distribuţie mai fac parte actorii: Tudor Aaron Istodor, Raluca Aprodu, Victoria Răileanu, Ionuț Grama, Sabina Posea, Bogdan Cotleț, Ștefan Munteanu, Simona Ghiță.

Singura producție românească la cea de-a 69-a ediție aFestivalului Internațional de Film de la Veneția

Paul Negoescu a mai participat anul acesta, cu debutul său - „O lună în Thailanda” - la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur, în Competiția „Emile Cantillon”, la Festivalul de Film de la Zurich în competiția oficială și la Festivalul Noului Cinema de la Montreal, în selecția internațională.

Regizorul a realizat și scurtmetrajele, „Orizont”, „Târziu”, „Renovare” şi „Derby”, care au fost selecţionate la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în secțiunea Semaine de la Critique, Festivalul Internaţional de la Berlin în 2008, 2009 şi respectiv 2010, iar ultimele două au fost nominalizate pentru Premiile Academiei Europene de Film. Paul Negoescu este asistent universitar la UNATC - catedra Regie film, director artistic al Festivalului Timishort şi câştigător a numeroase premii internaţionale.

Filmul „O lună în Thailanda”, o producţie Hi Film, în co-producție cu Abis Studio, este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și cu participarea HBO România. „O lună în Thailanda” a fost dezvoltat în cadrul CineLink la Festivalul de Film de la Sarajevo și în cadrul atelierului Premiers Plans coordonat de actrița Jeanne Moreau, iar scenariul filmului a fost finalist al concursului HBO.

„O lună în Thailanda” va fi lansat de Parada Film vineri, 16 noiembrie, în cinematografele din toată țara. Filmul a avut premiera internațională în competiția „Settimana Internazionale della Critica” din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția (29 august - 8 septembrie 2012). Filmul lui Negoescu a fost, de altfel, singura producție românească la cea de-a 69-a ediție a celebrului festival italian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri