Povestea sculptorului care l-a cunoscut pe Picasso

Data actualizării: Data publicării:
pop

A cunoscut oameni celebri, cum ar fi Enescu, Picasso sau Brâncuşi. A lucrat pentru conţi, conducători de stat şi personalităţi politice. Petre Georgescu Dedy este arhitect, sculptor, designer, pictor şi restaurator, iar cea mai mare comoară a lui sunt amintirile. Dedy Georgescu are o viaţă de povestit.

Ar fi greu de numărat portretele pe care Petre Georgescu Dedy le-a realizat de-a lungul timpului. Are 79 de ani și este de meserie sculptor. Dar a a creat bijuterii şi haine, a pictat, a făcut sport de performanţă, a realizat busturile unor personalităţi şi a cunoscut oameni celebri, cum ar fi Picasso, Enescu sau Brâncuşi. Cei care i-au călcat pragul îl numesc, simplu, o enciclopedie.

Carmen Racoviţă, prietenă a sculptorului: „Cred că sunt oameni pe care Dumnezeu îi lasă într-un anume fel, sunt oameni pe care-i alege să facă anume lucrări. Nu toată lumea poate face ce a făcut dânsul, nu toată lumea poate fi o enciclopedie ambulantă, nu sună frumos, dar este o enciclopedie.”

Alexandru Racoviţă, prieten: „Este un simbol al generaţiei sale, prin tot ceea ce a făcut, prin cultura, prin originile, prin activitatea sa, ne onorează şi cred că aşa cum marii profesori au ţinut lecţii vii şi lecţii deschise cu privire la cultura şi la istoria noastră, în această mare categorie a dascălilor şi a marilor pedagogi se înscrie şi maestrul Dedy.”

Petre Georgescu Dedy trăieşte astăzi înconjurat de busturi, tablouri, fresce şi cărţi, în aceeaşi casă în care s-a şi născut. Tatăl său a fost arhitectul şef al Bucureştiului interbelic, iar intelectualii de care se înconjura, şi-au pus amprenta pe educaţia tânărului Petre.

Petre Dedy Georgescu, sculptor: „Cel mai plăcut lucru a fost să am prilejul să am o anumită educaţie. Am reuşit datorită mediului care era în jurul meu.”

Sculptorul a trecut prin mai multe regimuri politice, iar viaţa și-a împărțit-o între succes și greutăţi. Însă a înţeles, încă din copilărie, importanța generozității, indiferent de circumstanțe.

Petre Dedy Georgescu: „În clasa primară a patra a venit ministrul Alexandru Alexandri şi ne-a adus tot felul de cadouri. Şi noi am luat cadourile şi am mers pe bulevardul care se numeşte Titulescu, la şcoala unde erau copiii care erau orfani de tată şi mamă, care au murit pe front. Şi le-am dat cadouri şi ei au plâns. Şi pe urmă am înţeles că asta trebuia să facem toată viaţa şi întotdeauna am ajutat oamenii foarte săraci şi în mari împrejurări.”

Și pentru că talentul i-a deschis multe uși, odată cu primele busturi realizate, au început să apară și cererile de peste hotare. Întâlnirea cu Pablo Picasso rămâne însă, una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa sa.

Petre Dedy Georgescu: „Această statuie a lui Picasso a fost una din cele mai importante din viaţa mea, fiindcă am învăţat trei lucruri: să ştiu să fug de populaţie, fiindcă nu m-a interesat niciodată să apar, să nu ştiu ce... mi-a plăcut să fiu foarte modest şi mi-a explicat că în viaţă e bine să nu ai opinii, decât numai literare, niciodată alte opinii. Şi mi-a spus că el poate a greşit crezând că poate să aibă şi opinii sociale.”

Deși a fost înconjurat toata viața de artă, Petre Georgescu Dedy a fost pasionat și de istorie. Poate din acest motiv cele mai multe busturi pe care le-a creat sunt ale unor personalități politice.

Petre Dedy Georgescu: „Alt prieten la care i-am făcut bustul este acest om, maestrul Nicolae Herlea, aici îl vedeţi cu Nicolae Dragoş, când a văzut că sunt singur de Anul Nou, m-a invitat la el. Şi trebuie să vă spun că nivelul la care ajungi prin faptul că aşa te-ai născut şi ala îţi este soarta, este greu câteodată să mergi mai departe. Dar trebui să ştii să mergi.”

Un alt român de seamă pe care sculptorul l-a cunoscut a fost Constantin Brâncuși. Se pare că familia sa l-ar fi ajutat să ajungă la Paris.

Petre Dedy Georgescu: „Când au fost la Paris şi au fost la un restaurant unde a lucrat, pe urmă de câte ori era cu deplasări în străinătate, au contribuit. I-au făcut şi relaţii... Din punct de vedere artistic, Brâncuşi este unicat. Orice încercare de a zice că sunt a la Brâncuşi este fiasco, pentru că nu reuşeşti să fii influenţat de ce a gândit Brâncuşi. Brâncuşi a gândit la ce a făcut.”

Petre Georgescu Dedy încă lucreaza în atelier și, mai mult decât atât, împarte poveștile pe care le-a adunat cu toți cei care îi calcă pragul. Un exemplu ar fi familia Racovița, urmașii savantului Emil Racovița.

Alexandru Racoviţă: „Fiecare vizită pe care o facem maestrului este un prilej de a ne cunoaşte pe noi înşine chiar mai bine o ştiam şi o făceam.”

A fost de-ajuns o singură întâlnire cu maestrul, așa cum îl numesc apropiații, pentru a înţelege care sunt lucrurile ce contează cu adevărat în viață.

Carmen Racoviţă: „Că în orice moment ţi se poate lua ceea ce ai, dar nimeni nu poate lua ceea ce eşti tu pe dinăuntru şi că asta este ceea ce trebuie să cultivi, ceea ce trebuie să îmbogăţeşti.”

Alexandru Racoviţă: „Trecem prin viaţă şi suntem martori a numeroase evenimente şi întâmplări, pe care dacă nu ştim să le gestionăm în folosul, nu neapărat al nostru, în folosul prietenilor şi familiilor noastre şi al marii noastre familii, care este de fapt această naţie, acest popor, riscăm să ieşim din scenă mult mai perdanţi decât ne-am putea imagina.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri