Anca Suciu, Digi24: „Acești ani electorali vor decide soarta jurnalismului politic”

Data actualizării: Data publicării:
cover story_Anca Suciu

Anca Suciu este printre cei mai experimentați reporteri pe domeniul Politic. Cu o experiență de 12 ani în presă, colega noastră ne aduce de 5 ani cele mai noi informații despre ce se întâmplă în lumea politicii românești.

1. Îți mai amintești cum a fost prima ta experiență de live? 

-A trecut mult de atunci. Îmi amintesc, în schimb, primele live-uri, pe care le-am greşit atât de rău încât mi-a fost ruşine să mă întorc în redacție. O transmisiune în direct de Paşte, de exemplu. M-am oprit brusc din vorbit. La jumătatea frazei m-au gâtuit emoțiile. Doar că tot astea au fost şi momentele în care am dat de zâmbete şi încurajări din partea colegilor. Aveam 19 ani.

2. Care crezi că sunt provocările unui reporter pe domeniul Politic?

-E o vorbă printre reporterii de politic: "Noi trebuie să le ştim pe toate!". Nu de puține ori o spunem cu nervi. Fiind mereu cu ochii pe Parlament sau pe Guvern, trebuie să înțelegem foarte bine impactul deciziilor pe care le iau politicienii. Fie că a fost vorba de OUG13, legile justiției, legea pensiilor sau OUG114 cu ramificații în mai multe domenii din economie. Mulți peri albi îți apar atunci când nu îți răspund sursele. Iar o altă provocare mi se pare să îți păstrezi decența atunci când primeşti un răspuns zeflemitor. Şi să nu uităm de obsesia oricărui reporter: "află primul!"

3. Mulți oameni consideră că e ușor să fii reporter. Cum e, de fapt, să lucrezi pe teren?

-Da, e uşor! Mai ales atunci când se apropie remanierea Guvernului şi tu trebuie să ştii care sunt miniştrii care pleacă şi cine vine în locul lor. Sau atunci când ai stat o zi întreagă în soare, sau iarna, în ger, şi trebuie să te întorci în redacție să scrii ştirea. În jumătate de oră, ca să intre în jurnal, deşi programul tău s-a încheiat demult. E uşor şi atunci când intri în direct în 2 minute și ai în față un comunicat de presă care se întinde pe mai mult de două pagini şi e scris într-o limbă de lemn. Şi mă opresc aici, că mai avem nevoie de reporteri tineri.

4. Cum vezi evoluția jurnalismului politic în următorii cinci ani?

-Jurnalismul politic are o fundație foarte bine definită: libertatea de exprimare şi independența față de clasa politică. Aceşti ani electorali vor decide şi soarta jurnalismului politic. Îmi pare că suntem la un moment de răscruce.

5. Ce îi sfătuiești pe tinerii care vor să îți calce pe urme?

-Să fie curioşi, să îmbrățişeze adrenalina ca pe o provocare, să nu fugă de ea. Să nu se ia prea în serios, să fie puternici, să nu pună la suflet! Să fie atenți cu propria lor imagine. Fetelor le recomand să folosească produse dermato-cosmetice şi băieților să poarte cămaşă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri