BONTON. Ce spune postura corpului despre noi  

Data publicării:
controlor ratb

"Care sunt principalele reguli pe care trebuie să le luăm în consideraţie atunci când stăm într-un dialog cu o persoană şi tocmai poziţia corpului poate să nască anumite aprecieri, uneori adevărate, alteori deplasate despre propria mea persoană. Este un subiect foarte interesant şi foarte vast. În comunicarea non-verbală, în procesul de socializare, mâinile şi picioarele sunt cele care evidenţiază cel mai mult personalitatea noastră şi modelează percepţiile celorlalţi...

Şi voi spune aşa, că în cazul unui domn, este de preferat că atunci când stă aşezat să nu stea foarte crăcănat. Voi folosi acest cuvânt, poate că nu este tocmai rupt din Codul de Bune Maniere, dar este foarte elocvent. Postura corporală este una extrem de delicată atunci când domnii stau contorsionaţi şi îşi adună braţele, îşi mângâie şi capul uneori, se freacă şi pe ceafă, îşi mângâie şi barba. Ce vreau să înţeleagă persoana din faţa mea? Că sunt un domn care se respectă şi un domn cu prestanţă, o persoană educată, sigură pe sine, care ştie pe ce lume este şi ce are de făcut şi atunci postura corporală trebuie să fie exact în concordanţă cu aceste gânduri.

O doamnă este de preferat să stea picior peste picior în majoritatea cazurilor, tocmai pentru a avea această postură elegantă, iar picioarele nu trebuiesc să aibă tălpile răsturnate în toate direcţiile, ci pur şi simplu trebuie să curgă spre exteriorul posturii, niciodată ele nu trebuiesc să stea într-un triunghi cu pământul, stând cu un picior într-o direcţie şi cu un picior în altă direcţie.

În concluzie, este bine de fiecare dată, înainte să judec persoana pentru că are o postură sau alta, iarăşi, să înţeleg ce anume înseamnă postura respectivă şi ce anume înseamnă gestul respectiv la persoana din faţa mea, înainte să o etichetez, înainte să o judec. Iarăşi, dacă eu sunt persoana judecată şi etichetată, poate că ar fi bine să citesc un pic despre gesturile pe care ceilalţi le observă la mine şi voi citi abia după ce-i voi întreba: „ce părere ai despre mine, dragă coleg/dragă colegă”? Şi ei îmi vor spune: „luaţi aceste păreri ale celor din jurul dumneavoastră ca titlu de adevăr şi studiaţi-le de ce sunt aşa. Pentru că veţi avea capacitatea apoi să vă îmbunătăţiţi.” O persoană educată este o persoană care investeşte în propria persoană, se preocupă, citeşte, află, niciodată nu stă pe loc şi niciodată nu se uită la bunica să afle cum este manierat să se comporte, ci merge în pas cu vremurile".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
provence
Bonton. Călătorie în Provence
moda bonton
Bonton. Moda, a doua industrie poluantă a lumii
bonton
Bonton. Cum alcătuim o garderobă în mod inteligent
tinerimea romana bonton
Bonton. Elitele care au construit România modernă
palatul sutetr
Bonton. Renașterea unui monument
Partenerii noștri