Bonton. Cum poți să protestezi civilizat

Data publicării:
protest rosia concert 1

De obicei, protestele înseamnă violenţă. Aceasta a fost situaţia şi în Bucureşti, în ianuarie 2012.

Pe 1 septembrie 2013, oamenii au ieşit din nou în centrul Capitalei. Au trecut trei săptămâni de atunci. În fiecare seară, protestatarii se adună în Piaţa Universităţii. Faţă de 2012 însă, lucrurile arată însă total diferit.

„Protestele care s-au desfăşurat în zona Pieţei Universităţii, dar şi pe câteva bulevarde mari din Capitală, au fost unele paşnice, civilizate şi, aş putea să spun, ca şi noutate, foarte curate”, mărturisește Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

„Ăsta e cel mai creativ protest care a existat vreodată în România. Și, dacă greşesc, atunci poate e cel mai creativ protest de după 89”, este de părere Cristian Neagoe, participant la manifestațiile din centrul Bucureștiului.

Protestatarii care au fost seară de seară în centrul oraşului s-au dat în... spectacol. Au cântat, au dansat şi chiar au desenat. De multe ori, strada a arătat ca o scenă.

„Protestatarii sunt incredibil de civilizaţi, mă aşteptam, ca la orice fel de mulţime din România, să fie mult mai unruly, mai pe jeg”, mărturisește Serban Alexandrescu, protestatar şi director de creaţie la o agenţie de publicitate.

„Ăsta a fost un protest şi de două săptămâni continuă să fie unul extrem de elegant”, este de părere și Irina Dobriţă, protestatar şi reprezentant al ONG-ului Ecopolis.

„Din fericire, avem în faţa noastră oameni pe care pot să îi cataloghez ca având o anumită cultură, oameni care văd în faţa lor, văd în reprezentanţii forţelor de ordine nu inamici, nu adversari”, detaliază Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

Un tramvai numit ... protest! Cei care au ieşit în stradă au ales metode inedite pentru a-şi face cunoscut mesajul.

Iar bulevardele ocupate au fost transformate în adevărate săli de concerte.

„Am văzut concerte de muzică clasică, în seara asta se anunţă ceva tango”, le spunea Cosmin Pojoranu, protestatar, reprezentant al ONG-ului Funky Citizens, reporterilor „Bonton”.

„Zic unii, da, dar ar trebui să fie ceva foarte serios, ori ăsta e bâlci, băi, dar la lucrurile serioase nu prea vine lume, iar la bâlci întotdeauna în ultimii 200, 300, 800 de ani a venit lume. Eu cred că e mai bine inclusiv pentru cauză să fie mai mult bâlci şi mai puţin sacrificiu şi che guevarism d-ăsta de doi bani”, crede Şerban Alexandrescu.

În fiecare seară, înainte de a pleca acasă, protestatarii au făcut curat în locurile prin care au trecut.

„La finalul sesiunilor de „Occupy” se strângeau chiştoacele de ţigări şi orice, circulau oameni cu pungi mari de gunoi”, povestește Cosmin Pojoranu.

Și purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti confirmă: „În urma lor totul rămâne ca şi înainte”.

„Toamna românească”, aşa cum a fost numită luna septembrie de către presa internaţională, a demonstrat că mii de oameni strânşi laolaltă pot să susţină o cauză într-un mod civilizat.

„Intensitatea prea mare, urme de negativism sau de discurs negativ sau oameni prea zăltaţi, cum ar fi zis bunică-mea, nu atrag cum atrag nişte oameni care sunt mai calmi, mai pozitivi”, spune Şerban Alexandrescu.

„Este un loc cu multă energie bună, este un loc cu cântece, cu ritm, cu lucruri pe care vreau să le vadă copiii mei”, comentează Simina Bădică, protestatar.

„E foarte uşor ca dintr-un protest paşnic, o piatră aruncată sau, ştiu eu, o agresiune verbală sau fizică asupra forţelor de ordine să ia o întorsătură neplăcută”, avertizează Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti

„Cu cât rămâne mai multă vreme mai calm, cu atât sunt mai multe şanse să fie lăsat să funcţioneze”, consideră Şerban Alexandrescu.

Oamenii care au ieşit în centrul Bucureştiului au arătat o alta faţă a protestelor. Una în care originalitatea şi civilizaţia au ocupat Piaţa Universităţii şi au „bătut” injuriile şi gazele lacrimogene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri