Coşari moderni: Hornurile se desfundă acum cu ajutorul calculatorului şi al camerei video

Data publicării:
cosari-1

Coşarii români s-au modernizat: cei care desfundă hornurile caselor folosesc acum calculatoare şi aparatură de mii de euro, inspectează coşurile cu ajutorul unei camere video şi au urmat cursuri speciale în Occident. Este adevărat că şi costurile pentru o astfel de intervenţie sunt pe măsură: până la 1200 de lei.

Trecute sunt vremurile când coşarul plin de funingine venea cu arsenalul său de perii şi sârme. Acum vine cu aparatură modernă, iar cea mai mare parte din activitate se face pe calculator.

Mircea Bălşoianu, din Cluj-Napoca, a devenit coşar în urmă cu zece ani. Lucra la o companie de distribuţie a gazelor naturale şi aşa şi-a dat seama că sunt puţini specialişti care pot repara sobele şi şemineele moderne. A făcut cursuri de specializare în Italia, Germania şi Danemarca, iar acum a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi hornari din judeţ.

Sunt mulţi coşari tradiţionali, într-adevăr, dar nu pot să facă faţă şi nu o fac documentat. De foarte multe ori coşarii autorizaţi intervin după astfel de coşari tradiţionali”, argumentează Mircea Bălşoianu necesitatea modernizării în domeniu.

„Nea Mircea”, aşa cum este cunoscut printre clienţi, a înlocuit oglinda pe care o foloseau pe vremuri vechii coşari cu o cameră video specială. A plătit pentru aparatul de video-inspecţie cu cablu de 30 de metri lungime 4500 de euro. Tot ce trebuie să se vadă va apărea pe monitor cu ajutorul ei.

Pompierii atrag atenţia că o verificare ar trebui făcută anual, înaintea debutului sezonului rece. În ultima perioadă, tot mai multe incendii sunt cauzate de coşurile de fum necurăţate sau de instalaţiile de încălzire improvizate, arată colonelul Marian Dobre, reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. „Din păcate, neglijenţa oamenilor face ca această cauză de incendiu să fie preponderentă la sobele cu acumulare de caldură, la sobele fără acumulare de căldura, sobe metalice în principal”, explică reprezentantul.

Intervenţia unui coşar modern poate costa între 100 şi 1200 de lei, în funcţie de complexitatea lucrării.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri