Covoarele istorice din Biserica Neagră, distruse de spray-urile antimolii 

Data publicării:
covoare istorice

Peste 350 de ţesături vechi de 500 de ani, din patrimoniul mai multor biserici din Transilvania, au fost studiate. Experţii au vrut să afle de ce se deteriorează, ca să ştie apoi care sunt cele mai bune metode pentru conservarea lor. După doi ani, au dat verdictul: covoarele sunt atacate de spay-urile moderne anti-molii.

Agnes Ziegler, coordonator proiect: „Această contaminare ne temem că a contribuit la o deteriorare mai rapidă a fibrei pentru că chimicalele sunt prezente în fibră în formă de cristale, care fac o presiune asupra acestor fire sensibile”.

Până acum, operaţiunea a costat 200.000 de euro, bani veniţi din sponsorizări, în special de la fundaţii din Germania. Pentru recondiţionare este acum nevoie de un aparat special.

Frank Ziegler, şef birou Biserica Neagră: „Există într-o formă mai mică pentru textile mai mici, dar trebuie să fie construit probabil în Germania la Berlin, tot unul mai mare care să fie destul de încăpător încât să putem spăla şi covoarele”.

În Biserica Neagră sunt expuse 50 de covoare din colecţia totală de 200. Şi pentru că sunt făcute din lână, şi sunt colorate natural au nevoie de o atenţie sporită. Aşa că restul sunt depozitate într-un loc special, ferit de lumină şi umiditate.

Biserica Neagră deţine cea mai mare colecţie de covoare otomane din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri